Överkört - men Juve överlever

Liverpool hade behövt två måls marginal - returen blir tuffare

Foto: REUTERS
VÄNSKAPSFÖRKLARINGEN Under den tysta minuten för påven Johannes Paulus II genomförda Liverpools supportrar ett tifo i vänskapens tecken. Ordet Amicizia, vänskap på italienska, tog form på läkaren.
FOTBOLL

Historien, känslorna, skönheten och Liverpools mittfält välde in över Anfield i går.

20 år efter Heysel var det en varm våg, stark nog att välta allt i sin väg.

Ja, utom Juventus då.

Inget välter Juventus.

Foto: PRESSENS BILD
MÅLET SOM KAN BLI GULD VÄRT Fabio Cannavaro har just reducerat till 2-1 och Juve-hoppet tänts. Först fram att gratulera är Zlatan Ibrahimovic. "Vi har en bra chans att gå vidare", säger Zlatan om fortsättningen på Champions League-äventyret.

Först banderollerna, vimplarna, namnen på alla de 39 som dog - och sedan en snörrät, rödvit mosaik över hela the Kop:

Amicizia, vänskap.

20 år efter Heysel kunde Liverpool och Juventus begrava sina lik och få ro. Det var en vacker begravning. Värdig och äkta. Sorglig och stark. Mitt i det glättiga Champions League - med sittplats, tv-pengar, vip-loger och allt - hölls en ceremoni för en tid som tog livet av sig själv.

Det spelas fortfarande fotboll.

Allt annat som hände på Anfield följde logiken. Kvällens tema: Återuppståndelse.

Liverpool var tillbaka, långt från det halvdöda gråsuddiga lag som ytterst knappt skavde ner Bolton i helgen. Rafa Benitez satsade allt på spring i benen, med lille Anthony Le Tallec som andreforward.

Som de sprang!

Som de jagade!

Som de skrämde livet ur Juventus trasiga (Emerson), matchotränade (Nedved), blyga (Camoranesi) och usla (Blasi) mittfält. Det som ska vara Juves allra starkaste lagdel föll i bitar.

Otroliga Liverpoolmål

Riise förstärkte Biscan och den store kapten Gerrard centralt, medan Luis Garcia såg till att Zambrotta knappt vågade gå utanför dörren. Liverpool spelade styrspel in mot Gerrard/Biscan och högg som kobror.

Dessutom två otroliga mål; Hyypiä med vänsterfoten från fem meter, Garcia med vänsterfoten från 25 meter. Jag vet inte vilket som var mest osannolikt, men jag vet att Liverpools första 25 minuter var en ren, sjuhelsikes uppvisning av gammal fin, flödande moralfotboll.

Zlatan var bra varje gång han rörde bollen, han träffade stolpen med vänstern och Alex Del Piero hade ett ärligt mål inne och ett skott kanonräddat av Scott Carson - men det dolde inte sanningen att Juventus blev överkört.

Men kvällens tema, än en gång: Återuppståndelse.

Det brukar sägas att de enda som kan överleva en riktigt rejäl atombomb är kackerlackor.

Jag vet inte.

Juventus gör det säkert också.

När Capello fick in laget till pausvilan var det en söndrig elva, med lika söndriga avbytare (varken Zalayeta eller Trezeguet är helt hundra än). Men med en symaskin, en ståltråd och Gianluca Pessotto fick han ihop ett mittfält som kunde spela oavgjort med Liverpools.

Det var allt som behövdes.

Nu "överlever" Juventus

Plötsligt kunde Zambrotta börja röra sig framåt, Camoranesi kom in i matchen och Juventus kunde stänga den yta framför sin backlinje som Pool använt som lekplats före paus.

När stackars Scott Carson, 19, gjorde sin 24-karatiga tabbe var det alltså inte en slump. Italienarna var inne i matchen och hade inte Cannavaro (med tre ligamål de senaste tre säsongerna) nickat in bollen genom Carson så hade Juve hittat ett annat sätt att göra det där livsviktiga 2-1-målet.

Det är sånt som Juventus gör. Överlever.

Nu har de ett kanonläge inför returen i Turin om en vecka. Zebina är skadad men 1-0 räcker, och med 4-3-3 och en lite rappare Nedved ska nog Liverpool vara förberett på en helt annan match.

De var storleken större än Juve i går, men de välte dem aldrig.

De hade nog behövt sina 2-0.

Läs också:

Simon Bank