”De bloddopar sina stjärnor”

Ny skandal skakar Chelsea – anklagas i tyska medier: De manipulerar med blod

BLODSPINNING - SÅ GÅR DET TILL 1. Läkaren tappar spelaren på blod från en frisk del av kroppen och separerar trombocyterna från de andra celler som finns i blodet. Trombocyterna (blodplättarna) är den del av blodet som känner av när ett sår bildas och bidrar till att blodet kan koagulera. 2. Nästa steg är att trombocyterna injiceras i den skadade delen av kroppen. De olika ämnen som i trombocyterna kan sedan bidra till att snabba upp läkeprocessen. Metoden används i vanliga fall för att stoppa blödningar hos personer som har brist på trombocyter.
FOTBOLL

Kaoset inom Chelsea fortsätter.

Nu misstänks klubben för att bloddopa sina skadade spelare.

En av de utpekade är holländske stjärnan Arjen Robben.

– Det låter som om det handlar om att man manipulerar med blod, säger Wadas chef Dick Pound.

DOPADE? Chelsea anklagas i tyska medier för att ha bloddopat sina spelare. De har utfört så kallad blood spinning på bland annat den holländske stjärnan Arjen Robben. ”Det låter som att de manipulerar med blod”, säger internationella dopningsbyråns chef Dick Pound.

I dag avgörs den första av kvartsfinalerna mellan Bayern München och Chelsea i Champions League. Hela Tyskland har satt fokus på matchen och den engelska klubben granskas i detalj.

DSF, den tyska sporttv-kanalen, har nu uppgifter på att klubben använt ett mycket kontroversiellt sätt för att få sina stjärnspelare friska.

Tv-kanalen och dess internetsida sport1 talar om bloddopning.

Robben behandlad

För att snabba på läkningsprocessen hos sina skadade spelare ska klubbens läkare ha bytt blod (blood spinning) på dem.

Två av de som behandlats så är tyske landslagsspelaren i Robert Huth samt holländske landslagsspelaren Arjen Robben.

– Det låter som om man manipulerar med blod, säger Dick Pound, som är chef för den internationella dopningsbyrån Wada till sport1.

– Jag ska genast prata med våra specialister och ta reda på bakgrunden till detta.

Enligt sport1 ska Chelseas läkare ha tagit ut trombocyter (blodplättar) för att sedan injicera dem på det ställe där skadan har inträffat. Trombocyter, eller blodplättar, är en av grunderna i blodkropparna och de kan påskynda läkningsprocessen.

”Blir frisk fortare”

– Jag har ingen aning om det är vanligt, men trombocyterna är viktiga i läkningen. De innehåller ämnen som ökar läkningen och möjligen kan det påskynda att en skadad spelare blir frisk fortare, säger Bengt Eriksson som är en av medlemmarna i Riksidrottsförbundets dopningskommission.

Experterna kan inte ge klara besked på om metoden är tillåten.

– I dag är det inte förbjudet enligt dopningsreglerna, säger Bengt Eriksson.

– Men det innebär inte att det är godkänt att göra så, även om idrotten ofta anser att de saker som inte är förbjudna är tillåtna.

Men enligt The Guardian säger Wadachefen Dick Pound att det mycket väl kan vara olagligt eftersom det innebär manipulation med blod. UK Sport (organisationen som administrerar dopningstest i Storbritannien) har rekommenderat spelare att inte genomgå behandlingen eftersom man är rädd att det kan förbjudas av Wada och ge en tvåårig avstängning.

UK Sport har kontaktat Chelseas klubbläkare Bryan English för att i ett möte diskutera den kontroversiella metoden.

Trombocyter – känner av när sår bildas

Anna Carlsson, Johan Rikner