– Attacken var planerad

Träffad av bengalisk eld - här brännskadas Milan-målvakten

1 av 5 | Foto: SCANPIX
TRÄFFEN Milans brasilianske målvakt Dida träffas av en bengalisk eld i huvudtrakten. Han slås till marken och brännskadas lätt.
FOTBOLL

MILANO-STOCKHOLM

Praktskandal på San Siro.

Interfansen löpte amok på läktarna och Milan-målvakten Nelson Dida fick brännskador när han träffades av en fyrverkeripjäs.

Allt tyder på att hatattacken var planerad.

- Det var en protest mot klubben, mot hur den sköts och mot spelarna. Matchen skulle avbrytas, säger en en källa från Inter-kurvan till Sportbladet.

I den 71 minuten brakade helvetet löst.

Domaren Markus Merk dömde bort en boll som Inters Esteban Cambiasso nickat i mål.

Plötsligt tändes ett hav av bengaliska eldar på andra ringen av den ökända Curva Nord, där Inters mest fanatiska fans, Ultras, håller till.

Hundratals pjäser och vattenflaskor kastades in på planen. Interspelarna försökte lugna fansen men fick snart söka skydd. Men Milans målvakt Nelson Dida hann inte undan och träffades i axeln av en bengalisk eld. Markus Merk avbröt matchen i tio minuter.

"Planerad sen länge"

När han blåste igång spelet igen kom omedelbart nya eld-attacker från läktaren, den här gången riktade mot inbytte Milan-målvakten Christan Abbiati, och Merk valde att avbryta matchen permanent.

Men det var inte det bortdömda målet som orsakade Inter-fansens psykbryt.

Enligt uppgifter till Sportbladet var attacken noggrant planerad och utfördes som en protest mot lagets uteblivna resultat.

- Det här har varit planerat länge. Hade inte målet dömts bort så hade det börjat fem minuter senare i stället. 300 bengaliska eldar var insmugglade i kurvan, säger källan.

Samma uppgifter kom in till italiensk tv efter matchen. En Inter-supporter berättar att han hörde en Ultras-ledare beordra attacken.

- Vi sjunger till den 75 minuten, sen vet alla vad de ska göra.

Nära blodigt slut

Utanför San Siro höll situationen på att få än värre proportioner. Intersupportrarna hade samlats i en bar som ligger i anslutning till Curva Nord när 500 Milanfans plötsligt kommer gående.

De stridslystna Intersupportrarna samlade ihop sig och började gå mot sina motståndare. Till slut stod de bara två meter ifrån varandra. Ett par hundra kravallpoliser stod samlade i närheten av händelsen men vågade inte ingripa och den snart 25-åriga fredspakten mellan lagens supportrar höll på att få ett blodigt slut.

Besvikna spelare

Men så ingrep ledarna från de båda grupperingarna. De ropade i megafoner för att få supportrarna att skingras.

Till sist gick en av Inters ledare in och puttade handgripligen bort en grupp egna supportrar.

Då, äntligen, började de båda grupperna att backa undan.

Bland spelarna var besvikelsen stor efteråt. Milans Clarence Seedorf gick omedelbart ut och krävde tuffare åtgärder mot huliganproblemet.

- Regeringen, hela landet, måste förstå att något måste göras. Vi spelare måste också förstå detta, och föregå med gott exempel, säger han.

Seedorf berättar också att Dida är okej efter omständigheterna.

- Men han har ont på stället han blev träffad.

I Interlägret bad spelarna om ursäkt å fansens vägnar.

- Jag är ledsen för vad som hände. Jag förstår fansens ilska efter att målet blev bortdömt, men det rättfärdigar inte att de kastar in saker på planen, säger mittbacken Ivan Cordoba.

"Ledsna för allt"

Cordoba bad också om ursäkt för sitt eget beteende. Cordoba gick efter domaren Markus Merk och applåderade hånfullt när denne bestämt sig för att avbryta matchen.

- Jag är ledsen för den kontroversiella applåden. Jag reagerade instinktivt. Jag frågade mig själv varför Cambiassos mål blev bortdömt, det var ett beslut som förvånade alla och som startade den här förvirringen.

Inters lagkapten Javier Zanetti är också ångerfull, och berömde den skadade Dida.

- Vi är ledsna för allt som har hänt och för att vi är ute ur Champions League. Vi gick in med gott självförtroende, men Dida agerade fantastiskt på våra chanser.

När matchen avbröts stod det 1-0 till Milan efter ett kanonskott av Andrej Sjevtjenko i den 30 minuten. Uefa bestämde i natt att matchen inte kommer att spelas klart och 1-0 resultatet står sig.

Uefa meddelar också att disciplinnämnden kommer att utvärdera situationen och ta ett beslut om bestraffning inom de närmaste dagarna.

Läs också:

Henrik Lundgren, David Tanentsapf