Mästare - i missar

Inte ett enda mål för Zlatan i Europa - naturligtvis ett uselt facit

Foto: GETTY IMAGES
MISSEN Zambrottas inlägg möts av Zlatan i straffområdet. Men svensken missar det öppna läget och skjuter bollen flera meter över målet.
FOTBOLL

TURIN

Juventus drömmar om Europa, Zlatans skott från sex meter - allt försvann åt samma håll i går.

Över.

Det är över för Juve, över för Zlatan Ibrahimovic. Deras lagmaskin blev uppläxad av en bättre maskin.

Hade jag en hatt skulle jag lyfta den för Rafa Benitez.

Inte ett skott på mål, knappt en enda målchans. Tryggt försvarsspel och lojalt arbete i 90 minuter. Det såg ut precis som det brukar när Juven...

Vänta nu.

Det var inte dom.

På Delle Alpi i går var det ett annat lag som spelade så, ett lag som höll upp en spegel mot Juves ansikte - och vann.

Utanför arenan surrade polishelikoptrar fram högriskmatchernas nationalsång, inne på arenan kokade alla känslor torrt i en och samma gryta.

Ungdomar bar in en Juventus-banderoll om minnen och vänskap - och i samma sekund började flaskorna vina genom luften mellan Liverpool-sektionen och curva nord.

Det här mötet hade två stämplar på förhand. Den ena handlade om försoning, den andra om att Juventus skulle vinna.

Man ska passa sig för stämplar.

Den utsträckta handen från Anfield bets i slamsor i går. Offret Juventus var inte lika intresserat av försoningen som förövaren Liverpool. Som det stod på en banderoll i Curva Sud: "Lätt att prata - svårt att förlåta. Mördare!".

Det blev inte så mycket av försoningen - och ännu mindre av Juventus enkla väg till semi. Liverpool är tillbaka där de hör hemma. Så mycket förstår jag.

Värre är det när man ska förklara hur det gått till.

Bara en världsstjärna

Till vardags lallar de runt i mjukisbyxor och tofflor hemma i Premier League, tar en poäng här och där men är inte i närheten av toppen. Men i Europa, och framför allt på bortaplan, är de ett frustande lejon med enormt självförtroende.

Rafa Benitez gjorde för några år sedan Valencia till världens bästa LAG, en grupp där ett plus ett blev fyra eller fem. Nu gör han samma sak med Liverpool.

Laget har en enda världsstjärna, han heter Steven Gerrard och är skadad. På hans plats spelade en fin passningsspelare (Xabi Alonso) som inte spelat en riktig match på tre månader.

Liverpool hade ingenting.

Det räckte.

Capello valde en trebackslinje med en fri Zambrotta till vänster. Zambrotta kom runt till ett perfekt inlägg - men när Zlatan Ibrahimovic skulle trycka in bollen i ett öppet mål fick han inte upp sin högerfot högt nog. Bollen gick över - Zlatans dröm om Champions League är över.

Zlatan har gjort många bra saker i Europa i år, men han har inte gjort ett enda mål. Noll mål, trots att han spelat i alla tio matcherna. Det är naturligtvis ett uselt facit.

Zlatan gav annars ett sansat intryck efter matchen, men resultatet var förstås en chock både för honom och klubben. När det som bäst behövdes syntes bristerna i truppen. Juventus saknar alternativen som Milan eller Chelsea har, där är den stora skillnaden.

Dessutom spelade Liverpool smart.

Benitez Boys sjönk i en fembackslinje med Riise som extra ytterback.

Defensiven van en 5-3-1-1, och inte olik det system Ancelotti använt i Milan till och från. Offensivt var de lite nervösa, men lika ofta vågade de spela de två-tre passningar som krävs för att få andas.

Och så hade de Sami Hyypiä.

Den store finländaren var en gigant i luften, ständigt på och runt och kring Zlatan vann han allt.

Jag hör hur Gigi Buffon, målvakten, säger att Juve spelade för mycket höjdbollar - och det är bara att hålla med. De var alltid närmast när de hittade in med bollen efter Del Pieros eller Zlatans fötter.

Små chanser för båda lagen

Lite bättre var de efter paus, när Capello bytt ut den oduglige Olivera mot ett bredare anfallsspel med Zalayeta och Nedved som understöd åt Zlatan och Del Piero.

Men så mycket blev det aldrig.

I hela andra halvlek satt jag och väntade, på det där målet. Juventusmålet. Det som a l l t i d trillar in när Juve står med ryggen mot väggen. Men "alltid" hade sjukskrivit sig igår. Cannavaros nick gick utanför, och när stadion sakta började tömmas var det till tonerna av "The Fields of Anfield Road".

Rafa Benitez försvarade bort Juventus, och Liverpool förtjänar sin plats i semi. Under 30 minuter på Anfield spelade de mötets bästa fotboll.

Zlatan och Juventus får försöka vinna ligan, Liverpool får försöka slå Chelsea.

Jag ger dem ungefär lika stora chanser att lyckas.

Eller, om jag ska vara ärlig, lika små.

803 MINUTER UTAN MÅL

Här är Zlatans alla matcher i Champions League under säsongen 2004/05.

Faktat innehåller matchdatum, resultat, motståndare samt Zlatans spelminuter, skott och antal mål.

Bank synar semifinalerna

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM