Försoning blev till hat

20 år efter Heysel-Stadion slogs supportrarna på nytt

1 av 8
En banderoll med den usla smaken att mena att Gud existerar eftersom 96 engelsmän klämdes till döds på Hillsborourgh 1989 i semifinal i FA-cupen mellan Liverpool och Nottingham.
FOTBOLL

Försoningen förbyttes i hat.

Bråk och kravaller störde mötet mellan Juventus och Liverpool.

Sent i natt hade flera personer gripits.

Hånfulla och hatiska banderoller, fans som kastade saker på varandra och skrek ut sitt hat.

Returmötet mellan Juventus och Liverpool blev inte den försoning klubbarna hoppats på.

Polisen i Turin har den senaste veckan haft hög beredskap inför matchen. 1000 poliser bevakade Delle Alpi i går och över stadion cirklade polishelikoptrar.

Tre gripna

- Tre Juve-supportrar har gripits i kväll och åtta kvällen före, meddelar en talesman för polisen i Turin.

Inför matchen hade ultras i Juventus uttalat dödshot mot Liverpools supportrar och utlovat hämnd för katastrofen på Heysel-stadion. I tisdags kväll attackerades en Liverpoolanhängare på en bar.

Han skadades efter att ha slagits i huvudet med ett slagträ. Polisen grep åtta Juve-anhängare och beslagtog slagträn i dessas bilar.

Skyddade Pool-fans

Utanför och på stadion vid matchdags uppstod kravaller när ett hundratal Juve-supportrar försökte klättra över en grind.

Det skedde samtidigt som Liverpools fans skulle slussas in på arenan och polisen ingrep för att skydda dem. Ett femtiotal Juve-fans slogs med polisen som tvingades sätta in tårgas. Tre bilar slogs sönder och sattes i brand.

Under ceremonin före matchen, då de 39 offren på Heysel hyllades, fortsatte oroligheterna. Juventus- och Liverpool-fans pekade finger mot varandra, skrek och kastade saker.

En hemmasupporter slet bland annat loss sitsen på en läktarstol och kastade.

Medan vissa banderoller talade om vänskap och förlåtelse var de hatiska, framför allt på den italienska sidan, också många.

Hårda budskap

"Vi kan aldrig glömma", "Engelsmän, smutsiga, fulla och fula", "Ni är fulare än Camilla", "Engelska djur" och "Om jag får tag på en röd supporter ska jag slå honom lila. Liverfuckingpool" var några av de värsta budskapen.

Direkt efter slutsignalen hölls de engelska supportrarna kvar medan stadion tömdes och alla Juves fans lämnade området.

Sedan fick Liverpools supportrar poliseskort hela vägen till Caselle-flygplatsen och flyget hem.

Jennifer Wegerup