Fantomen från Turin

”Det finns dagar då Zlatan lämnar fotbollen och går på stadens gator som en vanlig man” (Nytt Juveordspråk)

1 av 5 | Foto: JONATHAN MOSCROP, MARCO ROSI / SCANPIX
Den vandrande forwarden Match, träning, autografskrivning... Livet cirklar förstås kring fotbollen i Juventus anläggningar. Men ibland kopplar Zlatan av på restaurang. Gärna på någon av lagkamraten Ciro Ferraras ställen (Bilderna nedan).
FOTBOLL

I söndags gjorde han tre mål och tog sig upp på tredje plats i italienska skytteligan.

I dag spelar Zlatan Ibrahimovic på nytt en huvudroll när Juventus måste slå Inter för att behålla ligaledningen.

Sportbladets Jennifer Wegerup berättar i en serie om tre delar om Zlatans succéartade debutsäsong och liv i Juventus. I dag: Det mytomspunna livet som Juvespelare.

Söndag eftermiddag den 17 april, klockan närmar sig 18-tiden på kvällen, vid rampen intill Stadio delle Alpis spelarutgång flockas alla runt Zlatan Ibramhimovic. Journalisterna vill prata med honom, folk ber om autografer, Zlatan ler och ställer upp på bild på med tre handikappade barn. En bit därifrån väntar kvinnan som av italienska medier pekas ut som hans nya flickvän på honom ”med röd liten mössa och läppar att kyssa” som Gazzetta dello Sport skriver. Samtidigt tävlar experttyckarna i italiensk tv om att hylla svensken och han får genomgående 8 av 10 i betyg – det högsta någonsin. 23-årige Zlatan Ibrahimovic är debutant i serie A men med sina 15 mål trea i skytteligan. I går tog han och de andra som spelat det lugnt på träningen; i dag väntar ligatrean Inter och Juventus måste vinna för att hålla avståndet till Milan.

– Nu satsar vi allt på ligan, att vinna den i stället, sa Zlatan till italienska medier efter matchen.

Han värvades till Italiens mäktiga mesta mästare av klubbdirektören Luciano Moggi som i går på nytt hyllade Zlatan och kommenterade den kritik som stundtals förekommit under säsongen.

– Jag skulle inte säga att Ibrahimovic inte får uppskattning, han är effektiv och roande i sitt spel. Han gör mål på de mest skilda sätt, säger Moggi.

Knappt åtta månader har gått sedan han och Zlatan skakade hand framför världspressens kameror. Månader då Zlatan överträffat alla förväntningar som spelare och anpassat sig till sitt nya liv i Italien. Ett liv som är ganska inrutat – men också fullt av möjligheter.

I stort sett alla Zlatans dagar börjar med träning. Likt de flesta andra italienska fotbollslag tränar Juventus på förmiddagen. Juves morgonträning hålls dock senare än de flesta andra italienska klubbars. Många börjar redan 10.00 men Zlatan och hans lagkamrater joggar igång först runt klockan 11.00.

Anledningen: tidigare än så är det stora delar av året för kallt. Turin ligger i nordligaste Italien och dagar med klart väder kan man se Alperna som gett namn åt Juventus hemmaarena: Stadio delle Alpi. I motsats till flera andra tränare föredrar Fabio Capello att bara ha ett träningspass om dagen.

– Ibrahimovic visade redan på första träningen att det inte finns något han inte kan göra med en boll, sa Capello till Sportbladet i höstas.

Träningarna är i stort sett alltid stängda för media och allmänhet. Andretränaren Corradini, hjälptränaren Galbiati och målvaktstränaren Tancredi ingår i staben liksom fystränarna Neri och Scanavino. Juventus läkare Antonio Giordano och chefsläkaren Riccardo Agricola har minutiös koll på minsta skavank hos spelarna. Det är också de som har kontakt med svenska den landslagsledningen om Zlatan är skadad och inte kan spela. Sergio Giunta finns alltid med på bänken under matcherna. Han och de andra massörerna ger spelarna massage även på morgonen före match om de vill.

Riccardo Agricola har fällts för att systematiskt ha dopat spelare i Juve 1994–1998 och dömdes i november i fjol villkorligt till 22 månaders fängelse och yrkesförbud. Hos Juventus fanns tre rum så fulla med läkemedel att det, enligt åtalet, ”var mer än hos ett litet sjukhus”.

– Alla Juventus fans borde läsa den 300 sidor långa domen, sa Lecces tränare Zdenek Zeman före helgens möte med Juve.

Juventus träningsanläggning Centro Sisport ligger på Corso Unione Sovietica.

Bevakade grindar

Familjen Agnelli, ägare till Fiat och Juventus, lät bygga centret under sin storhetstid. Motionsanläggningen för Fiat-anställda, med tennisbanor, bassäng och träningshall, ser numera rätt luggsliten ut. I ett hörn finns ett fik med blekta vaxdukar men fantastiska mozzarellamackor. Där hänger ofta Juve-fans i hopp om att få en glimt av idolerna. Innanför de hårt bevakade grindarna, i den avskilda och inhägnade delen som tillhör klubben, råder en väsensskild lyx. En ny träningsanläggning är under uppbyggnad.

– Jag hoppas att han ska gilla maten, jag gör mitt bästa för att ge alla spelare det de vill ha.

Så sa Juventus chefskock Ilio Mariani när Zlatan kom till klubben. Ilio har ”Chef Juventus FC” skrivet över bröstet och har i 35 år lagat mat åt svartvitrandiga spelare, först på restaurang och sedan 1994 som officiell chefskock. Många i Juve har dock familj och åker hem för att äta efter träningen medan ungkarlarna ofta äter ute. Zlatan hann knappt landa i Turin förrän han ätit sin första måltid på Urbani. Nye vännen Emerson tog direkt med honom på middag där. Restaurangen på Via Saluzzo är populär både bland klubbens spelare och ledning. Sportbladet har vid flera tillfällen ätit lunch och middag på Urbani och varje gång har Moggi, Ceravolo eller någon annan ur Juves ledning varit där. Servitrisen Maria har blivit som en extramamma för flera av spelarna.

Alltid reserverat

– Ibra har varit här en hel del, han verkar vara en fin pojke, säger hon.

Andra stamställen är Da Angelino och Da Mauro där ett bord under mer än 30 år alltid står reserverat för Juventus. Legendaren Giampaolo Boniperti har ett eget litet krypin.

Zlatans lagkamrat Ciro Ferrara äger två pizzerior med namnet Gennaro Esposito, en ligger på Via Passalacqua och en på Corso Vinzaglio. Här ses ofta Juves-spelare mumsa på en vedugnsbakad margherita och laget har också fester här, som påskmiddagen i fjol. Då stängs restaurangen för allmänheten.

Det är hit Zlatan, enligt italienska uppgifter, tagit sin hemliga flickvän för middag på tu man hand.

– Ibrahimovic verkar vara en lugn typ. Jag har uppfattningen att han är väldigt skötsam, säger Fancesco ”Bibi” Veluzzi.

Han har i många år skött Gazzetta dello Sports nöjesbevakning. ”Bibi” anses ha ett av Italiens bästa kontaktnät och är stamgäst i vip-rummet på Hollywood i Milano. Nattklubben är den hetaste av alla bland serie A-spelarna. Här roar sig flera av Milans, Inters och Juventus spelare på söndagsnätterna – de flesta dricker dock ingenting. Även om Juves spelare är vip-gäster på Turins bästa ställen kan de aldrig vara anonyma där som på samma sätt i Milano. Många föredrar därför att blåsa ner på autostradan till Milano och Hollywood på Corso Como i trendiga området Brera. In i det innersta av vip-rummen kommer i stort sett bara spelare, tv-folk, modeller, kända journalister och andra kändisar i A-klass, samt deras gäster. En öl på 33 cl kostar 150 kronor, men upplevelsen gör det värt det.

Privata fester

I Turin roar sig Juventus spelare på ”Hennesy” i området Pino Torinese. Juventus spelare har gräddfil förbi kön och tillgång till egna vip-lounger. Där kan de i avskildhet äta, ta en drink i desginersofforna eller dansa på privata dansgolv. ”Pick up Stylish Club” är ett annat ställe där många stora Juventus-segrar firats genom åren. Bilderna på annars så stele Dino Zoff som dansar i bästa Travolta-stil på Pick up är klassiska. Liksom bilderna på Rossi, Scirea och Cabrini som öppnar champagneflaskor för att fira scudetton 1971. Flera av Juventus spelare har abbonerat hela stället för privata fester. Tudor var innan han såldes kung på nattklubbarna runt floden Po och det samma gäller Montero. Ett populärt ställe för ”bianconeri” är The Beach, i området Murazzi, med sitt läckra strand-disko.

– Zlatan skulle vara högvilt bland tjejerna på uteställena men han verkar vara smart nog att ta det lugnt och lägga all energi på fotbollen. Och om han nu har en fästmö gör det klubben extra nöjd, ledningen vill gärna att spelarna stadgar sig tidigt och lever lugnt familjeliv, säger en källa i Turin.

Att Juventus ledning är mer än nöjd med Zlatan behöver ingen tvivla på som hörde Luciano Moggis ord i går när han mötte medierna:

– Ibrahimovic har redan bekräftat sig som campione, en mästarspelare. Jag tror att alla här värderar honom som mycket viktig i nuet och för Juventus framtid.