Lennart: Jag är inte död än

Fortsätter som Uefa-ordförande till 2007

FOTBOLL

Lennart Johanssons kupp sänker Michel Platini.

Uefa-basen förlänger sin mandatperiod och gör Franz Beckenbauer till storfavorit i kampen om tronföljden.

Samtidigt öppnar den 75-årige svensken dörren för en fortsättning.

- Jag är inte död än, säger han.

Foto: AP
KUPPEN MOT PLATINI Lennart Johansson valdes i går till att vara Uefas ordförande fram till 2007. Därmed får Michel Platini (i bakgrunden) vänta ytterligare för att eventuellt ta över arbetet som Uefa-bas.

I går kom beskedet.

På Uefa-kongressen i Tallin röstade 52 delegater enhälligt ja till förslaget att Lennart Johanssons mandatperiod förlängs från 2006 till 2007 - en pungspark på Michel Platini, som i förra månaden officiellt lanserade sig själv som kandidat till det tänkta valet nästa år.

Franz får lugn och ro

- Men Platini har lovat att han inte ska börja sin kampanj än, sa Lennart Johansson efter mötet.

Den officiella anledningen är att Uefas val bör flyttas till udda år för att de ska sammanfalla med Fifas och de andra kontinentala förbundens.

Men att Lennart Johanssons mandatperiod förlängs betyder också att Franz Beckenbauer, som är president för VM i Tyskland nästa år, i lugn och ro kan koncentrera sig på sin nuvarande uppgift. Efter VM kan han starta sitt kampanjtåg om presidentskapet.

- Jag har redan bestämt mig för att jag vill ta över efter Lennart Johansson, säger Franz Beckenbauer.

Lennart har valt sida

Det är heller ingen hemlighet att Lennart Johansson gärna vill se "Kaiser Franz" som sin efterträdare.

- Han var en beundransvärd spelare och tränare, och är i dag en formidabel funktionär och organisatör, säger Lennart Johansson till tyska medier.

Samtidigt har Johansson och Platini redan varit ordentligt i luven på varandra. Platini har anklagat svensken för att motarbeta honom.

- Om jag en dag får lust att bli president kan jag inte räkna med Johansson, han skulle göra allt han kan för att inte få mig vald, sa Platini till Sportmagasinet förra året.

Men det finns ett tredje alternativ till Uefa-presidentposten 2007. Lennart Johansson sa på presskonferensen i går att han själv kan tänka sig att ställa upp i omvalet - då 77 år gammal.

- Det som avgör är min hälsa och min ålder. Jag kommer att meddela mitt beslut 2006 när kampanjen börjar. Men jag är inte död än, säger han.

Om Johansson ställer upp säger Franz Beckenbauer att han inte kommer att utmana honom.

Duon som vill ta över i Uefa

David Tanensapf