Jättarnas kamp om titlarna

Simon Bank: Juventus är illa ute och vet om det

FOTBOLL

Världen är sällan så enkel att man kan se den i svart och vitt.

Särskilt inte fotbollsvärlden.

Särskilt inte just nu.

Juventus vann i Rom i går, men de lyckades rätt dåligt med att dölja sanningen:

Serie A ser inte ett dugg svartvitt ut.

Bollen damp ner i straffområdet, Nedved petade den en gång (förbi Couto), en gång till - och så borrade han upp bollen i nättaket med vänsterfotens insida. Sådär skönt Juventus-enkelt, med fyra minuter kvar av matchen. 1-0.

Som om allt var som vanligt.

Som om prövningen var över.

Det är den inte.

Juventus är illa ute, och vet om det. David Trezeguet är skadad, Emerson och Zebina likaså, Zlatan Ibrahimovic är avstängd, bänken fylls ut med primavera-spelare, aktien sjunker i värde och Luciano Moggi har gett sig in i ett ordkrig med Milan på ett sätt som han tidigare mest använt i bråken med Sensi i Roma.

När storklubbarna i norr svänger in på upploppet i Serie A så är det med Milan i spets och Juve jämsides, med en krängande gångart.

Ett vildsint Lazio i Rom

Fabio Capello behövde tre poäng mot Lazio.

Han är bra på att möta Lazio (bara fyra förluster på 28 möten), men Juventus är dåligt på att möta Lazio i Rom (inte en seger på sex år) - så det kändes som att de kunde behöva en bra start.

Vad de absolut inte behövde var Sebastiano Siviglias knä i ryggen på Alessandro Del Piero, lagets ende kvarvarande stjärnanfallare.

Men det fick de. Direkt.

Och både med och utan den lille "Pinturicchio" var det smärtsamt tydligt vilket oerhört ihåligt anfallsspel Juve har utan Trezeguet och Ibrahimovic. Mot ett vildsint presspelande Lazio saknade de konstruktivitet i alla ändar.

Det centrala mittfältet med Blasi-Tacchinardi hade aldrig några större spelmässiga ambitioner. Blasi låg djupt och stängde ytor, Tacchinardi krigade om bollar och andrabollar högre upp - men några spelgenier är det inte, och det finns väldigt lite som är genialt i Juventus just nu.

Otur mot Inter - tur igår

Mot Inter senast var de ett lag med ett lysande anfallsspel, men med rätt mycket otur.

Mot Lazio i går var de ett med lite mer tur, men helt utan anfallsspel.

Som de saknade Zlatan.

Zalayeta gjorde ett bra arbete i luftspelet, till skillnad från den talangfulle men lynnige Olivera sliter han alltid lojalt. Han hade dessutom ett fint skott före paus - men där Ibra eller en frisk Trezeguet kan slå en försvarare eller två (jag menar bildligt nu, Zlatan) så får Zalayeta som bäst oavgjort. Säg så här: Lazio hade haft svårt att spela samma intensiva presspel om de hade haft en Zlatan att ta hand om längst bak. Matchen påminde lite om Juves hemmaförlust mot Novellinos defensivskickliga Sampdoria i februari. Då satt Zlatan på bänken från start, och Juve hade väldigt problem att hitta utrymme för ett offensivt spel.

Långskott utan Zlatan

I går försökte de kompensera det med att skjuta från avstånd där man normalt inte ens kommer fram om man skjuter med luftvärnskanon.

- Vi fick skjuta långskott, det är det enda möjliga systemet mot lag som spelar som Lazio, sa Nedved.

Han borde lagt till "om man inte råkar ha en Ibrahimovic i laget".

Men Zlatan har visat ut sig själv, Trezeguet är skadad, Del Piero haltar och till höger i försvaret har Juve en back (Pessotto) som inte längre skulle ta plats i Gais. Fabio Capello kan bara hoppas att laget överlever nästa omgång också, mot bortastarka men Juventus-allergiska Bologna.

Milan bättre i allt just nu

I så fall har de sin final mot Milan.

I så fall kan de kanske spela med en frisk Del Piero och en Zlatan som fått igenom sin överklagan.

Och i så fall kan de kanske, kanske glimta till och få till ett knockout-slag mot ett Milan som just nu är bättre i nästan allt.

???

Ny förlust för Roma i Genua, en poäng på åtta matcher nu.

Det är ändå först när man ser Antonio Cassano (bäst igår) bära kaptensbindeln som man förstår exakt h u r illa ute klubben är.

Simon Bank