Skrälltränaren intar San Siro

Europacupen, VM – nu ska Hiddink överraska igen

FOTBOLL

Han är mästertaktikern som får sina lag att uträtta storverk – mot de allra största.

Guus Hiddink har taktiken klar mot Milan.

– Vi kommer att slå dem med deras egna medel, säger han.

Milan har mästarna och stjärnorna, PSV Eindhoven mästarhjärnan. I kväll krävs all Guud Hiddinks taktiska skicklighet om hans PSV ska slå Milan borta på San Siro. Milanolaget är stor favorit i den första semifinalen i Champions League men Guus Hiddink har slagit ur underläge – och vunnit – förut.

– Vi vet vad vi kan, vi är starka, vi har redan vunnit ligan och kan fokusera helt på Champions League, säger Hiddink till holländsk tv.

1988 vann han gamla Europacupen med just PSV Eindhoven efter att ha slagit Benfica i finalen.

Helgonförklarad

Den största skrällen i Hiddinks karriär kom då hans Sydkorea slog ut Italien i åttondelsfinalen i VM 2002 och Spanien i kvartsfinalen. Hiddink blev både gud- och helgonförklarad, större än Buddha, tillägnad egen tecknad serie i en dagstidning och fick hedersmedborgarskap.

– Jag har inte gjort något mer än att skapa ett lag och en samhörighet, sa Hiddinik själv blygsamt om framgången.

Då han var förbundskapten för Holland var tongångarna betydligt mindre trevliga; Hiddink anklagades under EM 1996 för att favorisera de vita spelarna och Edgar Davids bad Hiddink ”plocka bort sitt ansikte från vissa spelares arslen”.

Disciplin och säkerhet

Hiddink löste konflikten – som han brukar lösa det mesta. Han är skicklig i lagbyggandet och hyllar kollektivet och totalfotbollen med organisation, disciplin och säkerhet bakåt kombinerat med konstant rörlighet, högt bolltempo och snabba anfall.

”Inte underskatta”

– PSV spelar italienskt, säkert och disciplinerat bakåt och med snabba spelare och kontringar framåt. Man får inte underskatta dem, sa Milans tränare Carlo Ancelotti på presskonferensen på Milanello i går.

– De har precis vunnit ligan och kan koncentrera sig fullt ut på Champions, säger Ancelotti men tillägger:

– Det blir ändå inget nytt Sydkorea mot oss. Vi är beredda.

Samtidigt vet Ancelotti att den stora pressen är på honom och Milan medan PSVEindhoven och Hiddink på nytt kan slå ur underläge – taktikerrävens favoritläge.

Guus Hiddink

Jennifer Wegerup