Hjälte - efter psykologhjälp

Sjevtjenkos vår fylld av skador: Superlycklig

FOTBOLL

Andrij Sjevtjenko har hittat målet igen efter sin svåra vår.

Ukrainaren har tvingats gå i psykoterapi - men nu är all ångest borta.

- Jag är superlycklig och helt slut, sa en glad Sjevtjenko i natt.

Foto: GETTY
MÅLKUNGEN Framspelad av Kakà kunde Sjevtjenko slå in Milans ledningsmål i första halvleken. Målet kom efter en tuff tid för stjärnan. I februari bröt han okbenet i en nickduell. Efter det har han fått gå till psykolog för att komma tillbaka.

Målmaskinen har slutat gnissla - i går kväll slog Andrij Sjevtjenko till på San Siro med sitt 1-0-mål för Milan. Fint framspelad av Kakà kunde Sjevtjenko göra sitt

16:e "öppningsmål" i Champions League. Bara Raúl har gjort lika många.

- Jag är dödstrött, det var en mycket svår match, man fick springa hela tiden i 90 minuter, säger Sjevtjenko till Canale 5.

Jon Dahl Tomasson gjorde Milans 2-0-mål, strax före slutet, efter en andra halvlek där PSV Eindhoven varit klart bättre.

- Inget är avgjort än, men det var en viktig seger, säger Carlo Ancelotti vars Milan nu är nära CL-final.

Mått dåligt

Milans tränare är också lättad över att lagets viktigaste målgörare är på väg att hitta sig själv igen. Sjevtjenko har under våren mått dåligt och fått psykologhjälp. Den 19 februari, i mötet med Cagliari på San Siro, smällde han och Loria ihop i en luftduell och ukrainaren bröt okbenet. Han opererades men blev rädd efter smällen.

- Det är vanligt att spelaren blir rädd efter en sådan här händelse, säger professor Roberto Brusati.

Han var den som opererade Sjevtjenko och säger till italienska medier:

- Det var normalt att han var skakad efter smällen, dels på grund av smärtan och dels av att se sitt ansikte deformerat.

Sjevtjenkos rädsla uppges dock ha varit starkare än normalt. Milan hjälpte därför sin spelare med ett slags psykoterapi. Han fick se matchsituationen på video om och om igen, diskutera och analysera den. På så vis avdramatiserades händelsen och Sjevtjenko kunde komma över sin rädsla för att skada sig på nytt.

Ansiktsskador

Metoden har prövats med framgång även på andra fotbollsspelare. 21 procent av alla ansiktsskador som sker i Italien sker i samband med sportande och 59 procent av dem orsakas vid fotbollsspel. Terapin verkar definitivt ha hjälpt Sjevtjenko.

- Jag är glad för mitt mål och Tomassons mål var av enorm vikt för returen, säger Sjevtjenko som i natt var på humör att berömma allt och alla.

Jennifer Wegerup