”De spräckte min skalle”

Misshandlade Ola: Aldrig varit med om värre

Foto: andré de loisted
mff-fans slogs blodig Malmö FF-supportern Ola Jangbecker misshandlades av dansk polis på Parken.
FOTBOLL

Ola Jangbecker, 29, reste till Köpenhamn för att se Malmö FF spela fotboll.

Han åkte hem med spräckt skalle - misshandlad av dansk polis.

- Jag har aldrig varit med om något värre, säger han.

Foto: pressens bild
Janne Saarinen i FCK och Hans Mattisson i MFF under matchen i torsdags.

När Sportbladet pratar med Ola Jangbecker är han fortfarande chockad över händelsen.

Minnet av Royal League-mötet FC Köpenhamn-Malmö FF i torsdags blev ett sju centimeter långt och ett halvt centimeter brett jack i huvudet, och ett sönderslaget knä.

- Jag har huvudvärk och är lite yr. Och haltar lite.

Jangbecker berättar att väktarna och civilpoliserna hade en provokativ inställning redan före matchstart, att de var väldigt aggressiva och hotfulla.

"Ville starta bråk"

- Vi stod bakom målet och sjöng och hade trevligt. Väktarna stod med batonger i händerna trots att det inte hände någonting. De letade ett startskott för att starta bråk.

I slutet av matchen kom startskottet.

- Det var någon, som i en slags besvikelse över baklängesmålet, kastade ett plastglas med lite öl på en kompis. Jag såg hur civilpoliserna rusade mot killen som kastat och då rörde jag mig mot utgången, med ryggen mot poliserna för att visa att jag inte ville bråka. Då fick jag en knuff i ryggen så att jag ramlade över stolarna. Och när jag reste mig upp på huk fick jag ett stenhårt slag av en batong, så skallen sprack.

Ola Jangbecker blev minst sagt förvånad.

- Jag jobbar som ordningsvakt själv och vet vilka befogenheter man har med den här ASP-batongen, vart man får slå. Då blir man chockad när man blir slagen mitt i huvudet.

Åkte till akuten

När Ola Jangbecker vaknade upp låg han på rygg med benen över ett ryggströd.

- Då slog polisen mot knäet, men missade precis knäskålen. När jag låg där med skallen sprucken och fått slaget på knäet skrek han "nu tar du bort benet annars får du mer stryk".

- Då visade jag honom ansiktet och allt blod och sa "jag måste till sjukhus, du kan inte slå mig mer". Då vände han sig om, gick därifrån och började slå på en annan.

Ola Jangbecker fick hjälp av en annan MFF-supporter att ta sig till en kiosk och ringa ambulansen, som tog honom till akuten.

- Jag har varit med om mer provokativ stämning, men aldrig att polis och väktare går till angrepp så här, helt hejdlöst. De slog ju på barn och äldre kvinnor, allt som rörde sig. Jag har aldrig varit med om något värre.

Vågar du gå på fotboll igen?

- Jaja, det här ska inte få hindra mig från att gå på MFF:s matcher, det finns det inget som gör.

Emil Karlsson