Här vill Sverige ha sin bas i VM

Bayern München tillfrågat: De var inte negativa

Foto: FRED JOCH, JOHAN FLINCK, PRESSENS BILD
Säbener Strass 51, Harlaching: Högkvarter för Bayern Münchens administration om 100 anställda och klubbens träningsanläggning. 70?000 kvadratmeter stor. Fyra gräsplaner, en med värmeslingor. Badavdelning med pooler och bubbelbad. Massagerum. nIdrottshall med gym. En konstgräsplan. Stora, välutrustade omklädningsrum. Läkaravdelning. Konferensrum.
FOTBOLL

Med över ett år kvar till VM i Tyskland letar svenska landslaget efter boende.

Här är ett hett alternativ: Bayern Münchens träningsanläggning Säbener Strasse.

– Jag har frågat för landslagets räkning, säger klubbens juniortränare Björn Andersson.

I måndags reste fotbollslandslagets förbundskapten Lasse Lagerbäck och sekreteraren Mats Engqvist till Tyskland för att rekognoscera inför VM-slutspelet.

– Det är konkurrens mellan länderna som tar sig till slutspelet så därför måste vi vara tidigt ute, säger Lagerbäck. Därför vill vi inte heller avslöja vilka platser vi är mest intresserade av förrän allt är klart.

Till sin hjälp har de en katalog om cirka 100 hotell med tillhörande träningsstadions som VM-organisationen föreslagit.

– Det blir nästan som när man planerar en semester. Vi har gått igenom katalogen och sett efter vilka hotell och anläggningar som har det vi önskar, säger Mats Engqvist.

Besöka anläggningar

Under ett par intensiva dagar kors och tvärs längs autobahn ska landslagsduon besöka sex olika anläggningar, som de prioriterat, och ett antal transferhotell på spelorterna där lagen kommer bo i samband med matcherna.

Har ni pratat med någon av de svenska Tysklandsproffsen om boendet?

– Den ende jag pratat med är Björn Andersson, som i sin tur pratat med folk som han känner i Tyskland. Vi lyssnat en del på den erfarenhet han har från olika ställen, säger Lasse Lagerbäck.

När Sportbladet kontaktar Andersson är hans rekommendation den egna klubben, Bayern Münchens träningsanläggning Säbener Strasse i förorten Harlaching.

– Jag har frågat för landslagets räkning och svaret från FC Bayern var inte negativt.

Landslaget vill bo på ett stort hotellkomplex och har också tankar på att komma in på en Bundesligaklubbs träningsanläggning.

Tvingas att resa

– Och så länge det inte stör FC Bayern så är det inga problem, säger Björn Andersson och tillägger:

– Men Sverige måste ju kvalificera sig först så att det finns några konkreta datum att diskutera kring.

Fotbolls-VM spelas mellan 9 juni och 9 juli nästa sommar. 32 lag i åtta fyralagsgrupper spelar på tolv platser runt om i Tyskland. De olika gruppernas matcher sprids också geografiskt över landet.

Alla lag tvingas till resor.

– Vår ambition är, om det går, hitta två olika platser som vi kan ha som basläger. Både spelare och ledare har kommit fram till att det finns en risk till tristess om man är på samma ställe hela tiden, säger Lasse Lagerbäck.

Bas-krav

Johan Flinck, Michael Wagner