Paolo bara näst värst

Real-spelare har spelat åtta finaler

Foto: REUTERS
LEVANDE LEGEND Levande Milan-legenden Paolo Maldini är klar för sin sjunde Champions League-final efter rysaren mot PSV Eindhoven i går. Här kämpar Maldini om bollen med PSV:s Jefferson Farfan.
FOTBOLL

36-årige Paolo Maldini spelade sin första match med AC Milans A-lag redan som 17-åring år 1985.

På onsdagen spelar han sin sjunde Champions League-final för AC Milan och kan ta sin femte titel.

Men han har en överman i final-ligan - Maldini är ”bara” näst värst.

Något mer givet än Maldinis backposition i Milan är det svårt att hitta motsvarighet till i hela fotbollsvärlden. Även i det italienska landslaget var han förstavalet under hela 1990-talet, men efter VM-slutspelet 2002 lade han av.

Just en stor landslagstitel är det enda denne Italiens meste VM-spelare saknar. I VM -90 blev det "bara" brons och -94 silver. I EM är silver (2000) den ädlaste valören i Paolos samling.

Bättre CL-facit

Annat är hans facit från Champions League.

Där har Maldini varit på plan vid fyra av de totalt sex tillfällen som AC Milan vunnit titeln under alla år:

1989, när Milan slog Steua Bukarest med 4-0, 1990, när Benfica besegrades med 1-0, 1994, när Barcelona slogs i finalen med 4-0 och 2003, när ärkerivalen Juventus snoddes på titeln efter straffavgörande.

Maldini var också med 1993 när Milan förlorade mot Olympique de Marseille och 1995 när italienarna fick bita i gräset mot holländska Ajax.

Sju finaler har det blivit för super-Paolo.

Bara näst värst

Men han är faktiskt bara näst värst i antal CL-finaler. Vänsteryttern Francisco-Paco Gento har rekordet efter totalt åtta finaler för Real madrid mellan 1956 och 1966.

Häromdagen träffades de två på initiativ av Gento, som numera arbetar som journalist.

– Vi bytte tröjor och han sa att om det är någon som ska slå hans rekord så vore han glad om det var jag, sade Paolo Maldini efter mötet.

En av de bästa

Maldini anses vara en av de bästa försvarsspelarna i världen under de senaste femton åren. I sina bästa stunder är Maldini en mycket teknisk, brytsäker och offensiv back. Men Maldini är lika oantastlig utanför planen.

Aldrig har ens skuggan av en skugga fallit över den gudomlige Paolo. Han kommer alltid i tid till träningen, utför sitt jobb med säkerhet och elegans och gör ytterst sällan några tabbar. En orsak till den goda stämningen i Milan är säkert att lagkaptenen är en sådan självklar och positiv förebild. Paolo Maldinis pappa är Cesare Maldini, som även han var en mycket framgångsrik fotbollsspelare i AC Milan.

Maldinis finaler med Milan:

Robert Triches