Svenskbråk om Mourinho

Lagrell rasar mot Björcks uttalande: Jakt på bagateller

Foto: AP, BILDBYRÅN
DOMARSTORM Lars-Åke Lagrell (infälld nedan till vänster) reagerade starkt när han läste uttalandet av Lars-Åke Björck, vice ordförande i UEFAs domarkommitté, i Sportbladet (infälld högst upp). Han menar inte att Mourinhos attack på linjedomaren är jämförbar med portugisens förra på Anders Frisk. Domarbasen Bo Karlsson instämmer dock i kritiken mot Chelseatränaren.
FOTBOLL

Lars-Åke Lagrell kritiserar nu Lars-Åke Björck och Bosse Karlsson för deras uttalanden om José Mourinho.

- En jakt på bagateller, tycker Lagrell.

Bakgrunden är Chelseamanagern José Mourinos domarkritik efter Champions League-semin mot Liverpool i tisdags (0-1).

- Linjemannen gjorde målet som avgjorde matchen. Jag tycker ni ska fråga linjemannen varför det blev mål, dundrade Mourinho på presskonferensen.

Portugisen blev nyligen avstängd två matcher för sitt agerande i samband med Anders Frisk-affären. I gårdagens Sportbladet fick Mourinho kritik av Lars-Åke Björck, vice ordförande i Uefas domarkomitté:

- Att anklaga domaren för att ha avgjort matchen är synnerligen omdömeslöst. Speciellt med tanke på att han nyligen straffats så hårt med både böter och avstängning, sa Björck.

Få samma följder

Även svenske domarbasen Bosse Karlsson var kritisk:

- Vi kan bara hoppas att Mourinhos utspel inte får samma tråkiga konsekvenser (som för Anders Frisk), sa Karlsson.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell, tillika ordförande i Uefas landslagskommitté, reagerade när han såg sina kollegors uttalanden.

- Det får inte bli en jakt på bagateller. Det är de allvarliga frågorna vi måste ta tag i. Och de ska vi ta tag i ordentligt, säger Lagrell som menar att det är ytterst tveksamt om Mourinhos senaste domarattack kan leda till en bestraffningsåtgärd.

- Det vet ju både du och jag att Mourinho är en arrogant typ. Men om alla som är arroganta blir avstängda, ja då får vi fullt med avstängningar. Att på en presskonferens säga "fråga linjedomaren!" tycker jag inte är bestraffningsbart. Hur arrogant det än kan vara framställt, säger Lagrell.

Lars-Åke Lagrell ställer sig också frågande till varför Lars-Åke Björck plötsligt uttalar sig för Uefas räkning.

- Det är ett långt steg från att sitta i en kommitté till att ha en position där man är talesman för Uefa.

"Goda vänner"

Något bråk handlar det dock inte om, menar Lagrell.

- Vi är goda vänner och har samarbetat mycket under årens lopp. Det här var min spontana reaktion. Jag tycker att man måste vara lite försiktig med att i tid och otid döma ut förseelser utan att veta om det är bestraffningsbart.

- Men det är möjligt att det finns mer fakta som jag inte känner till, säger Lars-Åke Lagrell.

Sportbladet har inte kunnat nå Lars-Åke Björck men domarbasen Bosse Karlsson håller inte med Lars-Åke Lagrell om att det Mourinhos uttalanden bör ses som en "bagatell".

- Vi vet sedan tidigare att den här typen av uppviglingar kan få otrevliga konsekvenser. Då spelar det ingen roll hur liten grejen är från början, säger Bosse Karlsson.

Det här har hänt

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Robert Laul