Bröt ihop av panikångest

Berglund om sin sjukdom: Det kändes som om jag skulle dö

Foto: jerker ivarsson
"OBEHAGLIGT" Fotbollsproffset Fredrik Berglund lider av panikångest. I halvtid i gårdagens ligamatch mellan Berglunds Esbjerg och Silkeborg drabbades han av en attack. "Det var obehagligt, men jag kunde lugna ner mig och gå in på planen igen", berättar Berglund för Sportbladet.
FOTBOLL

ESBJERG

Fredrik Berglund var outstanding i första halvlek mot Silkeborg.

I pausen drabbades han av panikångest och fick tvinga sig ut på planen till andra halvlek.

- Det kändes som om jag skulle ramla ihop och dö, säger Bella.

Foto: scANPIX
Berglund jublar efter ett av sina två mål.

Fredrik Berglund har lidit av ångestattacker i flera år. De har kommit mer eller mindre regelbundet men varje gång är det en fasansfull känsla.

- Det var länge sen det skedde senast. Kanske var det tre-fyra månader sen som jag kände någonting överhuvudtaget. Märkligt att det bara kom plötsligt. Jag vet inte varför, det blev så.

"Lugna ner mig"

- Det var obehagligt, men jag kunde lugna ner mig och gå in på planen igen. Efter fem minuter i andra halvlek släppte det och jag kände mig bättre och bättre, säger Fredrik Berglund.

Vi pratar om ångesten efter en match där han gjort två av Esbjergs fyra mål, spelat fram till ett och bäddat för det fjärde genom att släppa bollen i stället för att ta emot den inne i straffområdet.

Andra målet gjorde han efter paus när ångestattacken ännu inte ebbat ut.

När vi pratar om det minuterna efter matchen hettar kinderna plötsligt i det skrattande ansiktet och blir alldeles röda.

Ögonen börjar blänka så att jag väljer att sluta prata om ångesten.

- Min bästa kompis har exakt samma problem som jag. Han har varit på behandling och jag har kunnat få goda råd genom honom. Det har hjälpt mig rätt mycket men såklart ska jag kanske uppsöka en psykolog på egen hand.

"Lätt att spela fotboll"

Bella har gjort en fantastisk match där han utöver ovanstående skapade ytterligare fem målchanser i stort sett på egen hand.

Brukar du vara inblandad i så mycket under en match som i denna?

- Ja, för helsicke. Två mål och en assist.

En assist? Du släpper ju bollen och frispelar till

2-0 också.

- Vi säger en halv för den då. Är uppe i 18 mål och 11 målpass i ligan i år. Jag ska kanske utnyttja ett läge till, men va fasen? Man kan inte göra mål på allt. Det går bara inte.

Hade han gjort det hade det blivit sex,sju Bellamål den här kvällen.

- Det är lätt att spela fotboll inför så många som håller på en. Det är bra stämning här. Det kändes fint. Det har gått bra hela året. I dag var det bara att tuta och köra, säger Fredrik Berglund.

Livet leker - trots ångesten.

Testa dig själv - så vet du om du fått panikattack

Här är flera andra som har drabbats

Stefan Alfelt