En av Sveriges bästa forwards - snart spelar Berglund i Malmö FF

FOTBOLL

ESBJERG

Fredrik Berglund har just stått för den bästa anfallsinsats jag sett någon svensk - förutom Zlatan såklart - prestera i år.

Och det vi pratar om i lätt duggren ute på en skönt grön och lagom mjuk gräsplan är panikångest. Bellas lika plötsliga som fruktansvärda känsla av att han ska dö.

Det känns förvirrande, på gränsen till absurt.

PÅ VÄG TILL MFF Fredrik Berglund har imponerat stort i danska ligan i år. Nu kan han vara på väg till Malmö FF.

Bella förstår inte vilka mörka krafter som plötsligt tar hans hjärna i besittning. Jag förstår det självklart inte heller men jag behövde vara blind eller dum för inte begripa att Fredrik Berglund just nu är en av Sveriges absolut bästa forwards.

Han toppar skytteligan i SAS superliga med 18 mål. Lägg till 11 framspelningar. Fundera över 44 spelade matcher för Esbjerg och 32 gjorda mål. I sin debut för ett och ett halvt år sen gjorde Bella två mål på Bröndby och spelade fram till tre när storlaget tvålades dit med sex fullträffar.

- Sen har det bara rullat på, säger Bella och skrattar gott.

Han skrattar under hela vårt eftermatchensnack. En knapp timme efter att han varit övertygad om att han skulle dö.

Han har allt som krävs

Jag åkte till Esbjerg för att leda i bevis min teori om att Bella är MFF:s tänkte ersättare till Markus Rosenberg. "Bevisen" är solklara.

MFF vill ha en svensk spelare eftersom en svensk går snabbare att inordna i ett svenskt system. Man vill ha en färdig spelare som är en pålitlig målskytt och dessutom besitter internationell kvalitet i form av ett snabbt steg.

Bella har allt detta.

...och han har Martin Dahlin som agent. Mannen som vilken dag som helst syr ihop årets största svenskövergång när han säljer "Mackan".

- Malmö är ett storlag med de bästa spelarna i Sverige. Klart att det är intressant men mer kan jag inte säga just nu, säger Fredrik.

...tack vare tryggheten

Spelare i hans situation hänvisar alltid till sina agenter. Som inte säger någonting alls om de inte tror att de just då kan tjäna på lite publicitet för sin adept.

Berglund misslyckades i holländska Roda och kom hem till Elfsborg på lån för att starta om. Det är förmodligen hans misstag hittills i karriären.

I Danmark har han återfått sin trygghet tack vare att han regelbundet hittat rätt. En forwards självförtroende bygger uteslutande på gjorda mål.

Mot Silkeborg spelade han enkelt när det behövdes med tillbakaläggningar till mittfältare. Men när lägen dök upp var det raka spåret mot mål.

Fyra gånger utmanade han ensam hela fyrbackslinjen och kom till avslut varje gång - med tre hörnor som resultat. Två av skotten styrdes knappa metern utanför stolpen.

Han lobbade dessutom fräckt med vänstern från yttersta hörnet av straffområdet. Han gjorde sen en tunnel inne i straffområdet men fick bollen för långt ifrån sig när han

drog näste försvarare och kastade sig så klumpigt att domaren inte ens trodde att det är den filmning Bella erkänner att det var.

Sällan har jag sett en svensk anfallare inblandad i så mycket i en och samma match.

Att han dessutom besegrade sina demoner gör kanske inte den idrottsliga prestationen större, men det gör livet bättre.