Paulinhos vän avrättad i Rio

Ny tragedi i brasiliansk fotboll - spelare mördad

FOTBOLL

RIO DE JANEIRO

Först avrättades han med flera skott i huvudet.

Sedan dumpades han i bagageluckan på sin egen bil.

När polisen kom till platsen upptäckte de att den mördade var den brasilianske fotbollsspelaren Negrete.

27-åringen spelade under ungdomsåren tillsammans med Örgrytes anfallsstjärna Paulinho Guára.

Sportbladet 8 november 2004.

Det var sent på eftermiddagen i söndags som allmänheten larmade polisen att en man låg död i en Fiat Ibiza inne i ökända slumområdet Maré mellan Rios centrum och stadens internationella flygplats.

I rädsla att bli attackerad av banditer under brottsplatsundersökningen bogserade polisen bilen till infartsleden Avenida Brasil, som löper längs Maré.

Kom tillbaka till Rio

Där fann polisen att den mördade var Anderson Luiz Nascimento de Souza, 31, mer känd som Negrete med förflutet som försvarsspelare i brasilianska lag som Botafogo, Atletico Mineiro, där han i unga år spelade tillsammans med Örgrytes målkung Paulinho Guára, och Gremio.

Negrete har även spelat i Antigua FC i Guatemala i Centralamerika och i Saudiarabien. Han återvände till Rio i slutet av 2004.

Han var för tillfället utan klubb och ägnade sig i stället åt att fullfölja sin universitetsutbildning till gymnastiklärare.

Skulle ut och dansa

Negrete hade skjutits i nacken med flera skott natten till söndagen. Polisen undersöker uppgifter att han begett sig till Maré för att träffa en kvinna vid en funkdans, det stora kvällsnöjet i Rios banditstyrda slum.

Maré består av ett dussintal sammanväxta slumstadsdelar med totalt 100 000 invånare.

Våldsamt område

Området ligger mellan motorvägarna Avenida Brasil och Linha Vermelha, de stora infartslederna till Rios centrum från stadens norra förorter och från den internationella flygplatsen.

Maré anses vara så våldsamt att en särskild befäst polisbataljon upprättades i stadsdelen för ett par år sedan.

Trots detta lyckas inte polisen alltid hålla de bägge motorvägarna från flygplatsen öppna. Då och då stängs de av när strider bryter ut mellan banditligor eller mellan banditer och poliser.

Andra fotbollstragedier i Sydamerika under 2004

Sportbladet 23 mars 2005.

Lennart Palméus ([email protected])