Blågults hån mot Stoitjkov

Visade video där bulgaren uppmanades hålla käft

Foto: ScanpIX
När svenska fotbollslandslaget presenterade VM-kvaltruppen i går visades en video från Bulgarienmatchen med låten ”Shut Up” som bakgrundsmusik
FOTBOLL

Svenska landslagsledningens budskap till Hristo Stoitjkov var tydligt: ”Håll käften i fortsättningen”.

– Vi glömde att ta bort musiken, ursäktar sig informationschefen Jonas Nystedt.

Hristo Stoitjkov,

Ordkriget inför vårens VM-kval mot Bulgarien

(3–0) var dramatiskt. Dagarna före matchen gjorde förbundskapten Hristo Stoitjkov flera uttalanden i syfte att förminska Sverige och hetsa den bulgariska hemmapubliken:

”2–2-matchen mot Danmark var uppgjord”. ”Jag har världens bästa spelare”. ”Jag vet allt om Sverige”. ”Vi är bättre än Sverige”.

I går, på en presskonferens på Råsunda i Stockholm, kom den svenska landslagsledningens replik. Först visades Stoitjkovs kaxigaste uttalanden på en storbildskärm, sedan följde matchbilder från 3–0-segern och som bakgrundsmusik dånade Black Eyed Peas gamle radioplåga ”Shut Up” ur högtalarna.

Budskapet gick knappast att misstolka: ”Håll käften i fortsättningen, Stoitjkov”.

Lagrell road

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell skrattade gott när han klev upp i talarstolen och förbundskapten Lars-Lagerbäck sa:

– Det är nog Paul Balsom (landslagets fysiolog) som ligger bakom det där. Vi brukar få sådana där videos till landslagssamlingarna med lite symboliska texter.

Vilken roll hade du i låtvalet?

– Ingen alls (skratt).

Var det skönt att få tyst på Stoitjkov?

– Jag har fullt upp med mig själv och det vi jobbar med. Om det inte berör mig direkt försöker jag undvika att kommentera vad andra gör. Det är alltid roligt att vinna matcher men jag vet inte om det kändes roligare att slå Bulgarien än Ungern, säger Lagerbäck.

Misstag

Efter presskonferensen avslöjade informationschefen Jonas Nystedt att det var ett misstag att musiken spelats upp på presskonferensen.

– Det var en intern video för spelartruppen. Jag dividerade en stund med mig själv innan jag bestämde mig för att visa den i dag. Jag hade inte tid att ta bort musiken. Jag visste inte ens vad det var för låt. Du får fråga Paul Balsom om valet av just den låten. Men det var absolut inte en uppmaning till Stoitjkov att hålla tyst i fortsättningen, säger Nystedt.

Paul Balsom, mannen bakom videon, tycker inte att låtvalet var en provokation mot Hristo Stoitjkov:

– Inte alls. Du är helt ute och cyklar. Det finns inget samband, säger han.

Men varför valde ni just den låten?

– Det är faktiskt en spelares favoritlåt.

Vilken spelare?

– Det spelar inte så stor roll. Det är en låt vi har med då och då, säger Paul Balsom.

Sportbladet har sökt Hristo Stoitjkov för en kommentar men utan framgång.

3 september möts Sverige och Bulgarien på Råsunda.

Läget i kvalet

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM