Benitez: Uefa måste göra ett undantag

Liverpools manager hoppas få försvara titeln – men Uefa står på sig

FOTBOLL

Champions League-mästare.

Men utan chans att försvara titeln nästa år.

– Uefa måste använda sunt förnuft, säger Liverpools manager Rafa Benitez.

Liverpool vann mästarcupen för femte gången och får behålla bucklan. Men nästa år får de inte någon chans att vinna en ny.

Vinnarna av Champions League är inte direktkvalificerade till nästa års turnering och England har fyra platser i turneringen. I och med Liverpools femteplats i ligan missar de Champions League-spel – om inte Uefa gör ett undantag från sitt regelverk.

Vill försvara titeln

– Jag tycker att vi ska få försvara titeln, säger Liverpools manager Rafa Benitez till Sky Sports.

– Uefa måste använda sunt förnuft och göra ett undantag.

Men Uefa anser att beslutet ligger hos det engelska förbundet FA och jämför med säsongen 2000-01, då Real Madrid försvarade titeln trots att de slutade femma i den spanska ligan. Den gången gav det spanska förbundet fjärdeplacerade Real Zaragozas Champions League-plats till Madridlaget.

– Det är ett tufft beslut men det är inte vårt att fatta – det är upp till FA. De har meddelat oss att Everton blir den fjärde engelska klubben. Regler är regler och de har skapats av en god anledning, säger Uefas talesman William Gaillard till BBC.

Besked 17 juni?

Det slutgiltiga beskedet om Liverpools vara eller inte vara i Champions League väntas komma efter Uefas exekutivkommités möte i Manchester 17 juni.

Skulle Liverpool få spela Champions League även nästa år så hyser Benitez gott hopp om att lagkaptenen Steven Gerrard finns kvar i klubben. Rykten kring en övergång till Real Madrid eller Chelsea har surrat under en längre tid.

– Han vill vinna fler titlar. Och jag tror han stannar hos oss, säger Benitez.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM