Royal League här för att stanna

Stefan Alfelt: Sportsligt och ekonomiskt har turneringen blivit ett lyft för föreningarna

FOTBOLL

GÖTEBORG

Ingen Milan-halvlek. Ingen otrolig upphämtning. Ingen flaxande hjältemålvakt. Men spänning och till slut även underhållning i form av ett nytt straffdrama.

FC Köpenhamn är historiens första Royal League-mästare efter en klassiker mot IFK Göteborg i formatet flera snäpp under CL-dramat i Istanbul. Men 12–11 är ett slutresultat man minns.

Straffsparkstävlingen räddade finalen från att bli ihågkommen som en spelmässigt ointressant kamp mellan två lag med förtvivlat svårt att få igång ett riktigt passningsspel.

IFK Göteborg var spelmässigt bättre sista timmen och såväl George Mourad som Peter Ijeh hade nicklägen som borde ha kunnat förvaltas till ett vinnande andra mål.

Straffar, lotteri

Å andra sidan skulle FCK haft straff när Magnus Ölme Johansson mejade ner Sibusiso Zuma med en armbåge förstärkt med hela tyngden av sin kropp i ryggen på sydafrikanen.

Straffar är ett lotteri där bara målvakten kan bli hjälte. Alla straffläggare är potentiella förlorare men jag vägrar att göra George Mourad till syndabock. Hans andra straff var decimetern från att bli lika perfekt som hans första. En miss som inte är annat än den otur någon måste drabbas av i ett drama av det här slaget.

Royal League är här för att stanna – åtminstone så länge som finansiärer finner det intressant att satsa pengarna som behövs. Det kan man aldrig garantera. Självklart vet ingen hur länge fotbollsboomen lever vidare men både sportsligt och ekonomiskt har turneringen blivit ett lyft för deltagarna.

FC Köpenhamns tränare Hasse Backe sa efter finalen att Roayl League var anledningen till att man tidigt i februari kom i den form som innebar att FCK var nära att plocka in Bröndbys 13 poängsförsprång i danska ligan.

Tävlingsmatcher under vintern i stället för träningsmatchande med experimenterande och testande av spelare skärper laget men priset kan vara ett slitage om man inte har tillräckligt stora trupper. FCK har från februari till nu spelat 22 tävlingsmatcher. Ett program som knappt ens de stora proffsligorna matchar men som både spelare och ledare anser bra därför att det behövs många matcher för att nordisk fotbolls ska utvecklas.

Snar utökning

Småjusteringar behövs. Som det föreslagna att slopa mellanrundans gruppspel och i stället ha utslagning med hemma- och bortamatch så att varje match garanterat gäller någonting. Vädret kan man aldrig styra och premiäråret hade inte tur på den kallfronten men det har åtminstone lett till en rejäl diskussion om hur våra anläggningar sköts.

På sikt lär det också bli en utökning så att fler än fyra lag per land får chans att vara med.

Över 10 000 åskådare på en fotbollsmatch i Sverige var inte för så värst många år sen en jättesiffra. Nu är den kanske medelmåttig men två dagar efter det stora Göteborgsderbyt är det ändå riktigt bra.

Stefan Alfelt