Blatter hotar att utesluta Turkiet

FOTBOLL

Genéve/Sydney (TT-AFP-AP)

Turkiet kan uteslutas från fotbolls-VM 2010.

Skandalscenerna som följde efter slutsignalen i onsdagens avgörande kvalmatch mot Schweiz har fått Fifa-basen Joseph Blatter att reagera.

Trots seger med 4–2 i Istanbul missade Turkiet – som tog brons i VM 2002 – nästa års slutspel i Tyskland. Det blev för mycket för vissa av hemmaspelarna och hemmafansen. Schweiz spelare flydde av planen när föremål började regna in mot dem och slagsmål utbröt sedan i spelargången, där även säkerhetsvakter var inblandade.

Den schweiziske försvararen Stephane Grichting fick föras till sjukhus efter att ha blivit sparkad i skrevet. Sparken ska ha perforerat en urinvägsgång.

– Huggel har lämnat sjukhuset. Han fick sätta in en kateter och behöver sju till tio dagar för att återhämta sig, sade Schweiz presschef Pierre Benoit.

Tv-bilder visar också att den schweiziske spelaren Benjamin Huggel sparkade till en turkisk ledare när han var på av planen.

– Vi tror att Huggel försvarade sig efter att han och Tranquillo Barnetta blev attackerade, sade Benoit.

Bråket har också nått regeringsnivå i Schweiz. Landets utrikesminister Micheline Calmy-Rey har planer på att lämna in en officiell protest till Turkiet. Ministern protesterade redan tidigare i veckan då det tog fotbollslandslaget mer än två timmar att gå genom tullen i Turkiet, och spelarbussen sedan attackerades med ägg och tomater.

Blatter upprörd

Internationella fotbollsförbundets schweiziske ordförande Joseph ”Sepp” Blatter ser allvarligt på det inträffade.

– Någonting är fel inom fotbollen. Jag har aldrig sett någonting liknade, sade Fifa-basen till schweizisk radio.

Blatter sade också att det kunde bli aktuellt med sanktioner, till exempel att Turkiet inte får spela VM 2010.

Turkiets anfallare Halil Altintop tonande ned händelsen i spelargången.

– Några av våra spelare överreagerade efter slutsignalen, men jag är glad att det inte blev några allvarliga incidenter.

– Jag var i Schweiz omklädningsrum efter matchen och talade med några av spelarna som jag känner från Bundesliga. De sade att allt var bra.

Fifa ska hålla en presskonferens angående händelsen under torsdagseftermiddagen.

Bråk i Sydney

Även i samband med matchen mellan Australien och Uruguay blev det bråk. Uruguays anfallare Richard Morales och Australiens Tony Popovic ska ha tagit struptag på varandra i spelargången precis före match. Enligt flera australiska spelare ska även deras motståndare förolämpat australiern och gjort olika tecken åt dem inför matchen.

– Du kan vara hur tuff som helst i tunneln, men när du väl kommer ut på planen, det är då du måste göra ditt jobb, sade Lucas Neill.

Det lyckades Australien med som gick vidare till VM efter straffläggning.

TT-Sportbladet