Här skämmer fansen ut sig

Polisman dog efter läktarkravaller: ”De vanhedrar sporten”

Foto: AP
Fotbollsintresserade? Efter att matchen mellan Limassol och Nikosia slutat i kravaller frågar sig den cypriotiska polisen om de inblandade verkligen är fotbollsfans. "De vanhedrar sporten och kan enbart ses som huliganer", skriver de. 27 personer skadades, däribland 16 poliser. En polisman dog.
FOTBOLL

En polisman avled i lördags efter kravaller i samband med en fotbollsmatch på Cypern.

Sammandrabbningen är en av de värsta i landets fotbollshistoria.

Foto: AP
Också räddningstjänst kallades in på planen.

I lördags möttes AEL Limassol och APOEL Nikosia i den cypriotiska högstaligan. Matchen slutade 1-1, men resultatet var efteråt av mindre betydelse.

I stället riktades nästan all uppmärksamhet mot de kravaller som uppstod efter matchen utanför Tsirio Stadium i Limassol.

Polisen kallades till platsen efter att huliganer från hemmalaget AEL Limassol börjat kasta sten och förstöra bilar. Tårgas sattes in och i tumultet tappade en polisman medvetandet. Han fördes till sjukhuset i Limassol där han senare avled.

"Ses som huliganer"

"De som deltog i de här oroligheterna kan inte kalla sig själva för fans. Deras uppträdande vanhedrar sporten och de kan enbart ses som huliganer", skriver den cypriotiska polisen i ett uttalande.

Enligt en statlig utredare hade mannen inte drabbats av några yttre skador, och dödsorsaken tros vara en hjärtattack.

I samband med kravallerna skadades ytterligare 27 personer, varav 16 poliser.

Flera av de skadade berättade efteråt att de träffats av stenar och många hade problem med andningen efter att ha inhalerat tårgas.

Rivalitet i Nikosia

Fem personer greps och sammanlagt deltog 350 poliser i arbetet med att skingra folkmassan, flera av dem fanns på plats redan under matchen.

Anledningen var att mötena mellan lag från huvudstaden Nikosia och Limassol ofta är oroliga och att rivaliteten mellan klubbarna är stor.

I går gick den cypriotiska regeringen ut och fördömde de som var inblandade i upploppet.

De menade bland annat att det var ett "sinnessjukt kriminellt beteende" och att de inblandade kommer att "straffas hårt".

Fler läktarkravaller med dödlig utgång

Carl Johan Bjäreborn