Kampen om Afrika

Erik Niva: Klubbarna mot landslagen – vilken sida står du på?

FOTBOLL

Två veckor kvar till de afrikanska mästerskapen, och fotbollens mest infekterade debatt tar fart igen.

Klubbarna mot landslagen – den sista striden rycker närmare.

Vilken sida står du på?

De närmaste dagarna förändras förutsättningarna ordentligt i de stora europeiska ligorna.

Många förlorar ett par viktiga spelare till de afrikanska mästerskapen. Vissa klubbar i Frankrike och Belgien tappar hela eller halva lag.

Vad de tycker om det?

Ja, de är väl ungefär lika glada som danskarna var över att släppa Skåne till Sverige 1658.

Och jag förstår dem. Det är klart att jag förstår dem.

Barcelona betalar Samuel Eto’o drygt fyra miljoner kronor under månaden som Africa’s Cup pågår. För de pengarna får de – absolut ingenting.

Om Eto’o dessutom skulle komma tillbaka från Egypten med ett söndertrasat korsband går Barças förlust att räkna i hundratals miljoner och dussintals ligapoäng.

Dags att vrida på det hela

Det är den här problematiken som det så kallade ”Bosman II”-fallet handlar om, det som ska avgöras i domstol i mars. Klubbarna vill ha kompensation om deras anställda skadas då de arbetar för någon annan.

Ur det korta perspektivet har klubbarna helt rätt i EU-rättslig mening – men helvete – nu har jag varit djävulens advokat länge nog.

Det har blivit dags att vrida på den här argumentationen.

Ärligt talat har jag inte så mycket till övers för vare sig korta perspektiv eller EU-rätt. Och vad jag egentligen tycker om de europeiska storklubbarnas giriga ansikte ska jag inte ens skriva ut. Det är säkert straffbart enligt något EU-diktat, så jag nöjer mig med att citera Sepp Blatter:

”Europas ledande klubbar agerar som nykolonialister, som inte bryr sig ett skit om arv och kultur, men som sysslar med social och ekonomisk våldtäkt genom att råna tredje världen på dess bästa spelare.”

Här har du näven, Sepp. Jag vet att vi inte brukar vara bästa kompisar, men den där salvan var förbanne mig det finaste jag hört sedan jag inte konfirmerades.

Visst är det logiskt att kräva att det togolesiska förbundet ska betala försäkringen för Emmanuel Adebayor, men det är lite som att kräva att de afrikanska länderna ska betala tillbaka vartenda öre av sina skulder till västvärlden.

Man bortser från vilka som egentligen har utvecklat ”varan” som Europa skördar frukterna av.

Man struntar även i ett lika krasst som viktigt faktum: Fotbollsklubben AS Monaco har pengar – det har inte det togolesiska fotbollsförbundet.

Ska fotbollen fortsätta vara en global angelägenhet gäller samma villkor för den som för resten av världen – de väldigt rika måste ge något tillbaka till de väldigt fattiga.

Har Wenger förlorat förståndet?

Det kanske inte stämmer överens med EU-rätt, men det stämmer överens med min syn på livet.

Arsène Wenger brukar vara en av världens allra smartaste tränare, men häromveckan sa han något som fick mig att undra om han håller på att förlora förståndet:

”I flera år har vi bett dem att organisera den här turneringen vartannat år, under somrarna. Men fortfarande är den vartannat år, på vintern. Jag vet inte varför.”

Herregud, Arsène. De afrikanska mästerskapen spelas nu eftersom regnperioden gör det omöjligt att spela på sommaren. De arrangeras vartannat år eftersom turneringen är långt viktigare för den afrikanska fotbollen än EM är för den europeiska.

Vet du inte det så är det för att du inte brytt dig om att lyssna på några andra argument än dina egna. Och har du inte lyssnat på andra ska du hålla käften själv.

Det finns väldigt många anledningar till att jag älskar landslagsfotboll, men nu ska jag nöja mig med en:

Handlar om landslagens framtid

Landslagsfotboll avgörs inte av pengar.

Det kvittar hur rikt ditt förbund är – du kan ändå inte värva sönder det grekiska guldlaget.

Det är inte avgörande om ditt land har en BNP som är mindre än Roman Abramovitjs bensinkonto. Har du bara talanger, laganda och en bra spelidé har du faktiskt chansen att bygga upp precis vad som helst på lite sikt.

Kampen om de afrikanska mästerskapen handlar om landslagens framtid.

Har du någon gång krävt att en NHL-spelare ska ställa upp för Tre Kronor – ge något tillbaka till landet och systemet som givit dem alla miljoner – förstår du varför du borde klättra upp på barrikaderna.

Klubbarna som förlorar mest

Erik Niva