Tidernas arena – tidernas fiasko

Kaos på nya Wembley

Foto: AP
Det finns mycket kvar att göra på den nya nationalarenan.
FOTBOLL

Finalen i FA-cupen ska inviga nya Wembley den 13 maj.

Men risken är stor att national-arenan inte hinner bli klar.

– Boka biljett till Wales istället, säger Londons borgmästare Ken Livingstone.

I dag går Premier League-lagen in i FA-cupen. Det är en klassisk engelsk fotbollsdag – när de chanslösa utmanarna får möta de största lagen i landet.

Målet, det är finalen som ska inviga Englands nya nationalarena... om den blir klar i tid.

– Stålarbetarna kommer sannolikt hänga kvar i taket när domaren blåser i pipan för avspark, säger Tom Belly på det brittiska byggnadsfacket.

Bygget av nya Wembley har kantats av problem och varit en följetong i engelsk media. ”Fiaskobygget” går med miljardförlust och nu riskeras FA-cupfinalen att flyttas till Cardiff.

– Det har gått fel ända från början. Om jag skulle boka en tågbiljett nu skulle jag boka en till Wales istället för till Wembley, säger Ken Livingstone.

FA-cupfinalen spelades på Wembley från 1923 till 2000. Men under bygget av den nya arenan, som ska ha kapacitet för en publik på 90 000 personer, har finalen spelats på Millennium Stadium i Cardiff.

Var finalen än kommer spelas den 13 maj – Wembley eller Cardiff – räknas den ändå som den största enskilda matchen i England. Men för att komma dit måste lagen först ta sig förbi dagens omgång.

Och FA-cupens tredje omgång har en lång historia av skrällsegrar. Från Walsalls 2–0-seger över Arsenal 1933 till Shrewsbury Towns seger över Everton sjuttio år senare. Största skrällen i dag? Ja det skulle utan tvekan vara om Huddersfield Town från division 2 slog ut giganterna Chelsea ur cupen.

Samuel Johansson