Skickade juniorlag – av rädsla för våld

Marseille skrällde i hatmötet mot Paris SG - klarade 0-0

1 av 2 | Foto: REUTERS
B-LAGETS BRAGD Marseille skickade ett reservlag bestående av b-lagsspelare och juniorer till Paris - som klarade 0-0. Efter matchen utbröt jubelscener som om Marseille vunnit.
FOTBOLL

De skickade en trupp juniorer och b-lagsspelare till hatmötet mot Paris SG.

Efter en heroisk insats applåderade den normalt så hatiska PSG-publiken Marseille-ungdomarnas insats.

- Vi kämpade som tigrar och killarna gav aldrig upp, säger Marseilles assisterande tränare Albert Emon lyriskt.

Marseille mot Paris St Germain är ett klassiskt hatmöte, och supportergrupperingarnas våldsdåd är ökända över hela fotbollsvärlden.

Inför gårdagens match var diskussionerna mellan klubbarna extra hetsiga. Anledningen är att Marseille anklagade PSG för att ha tilldelat Marseilles supportrarna för få biljetter, och dessutom placerat bortasektionen precis nedanför PSG-fansen.

1200 extrainsatta poliser

Som protest bestämde sig Marseille för att skicka ett rent b-lag till matchen, och presidenten Pape Diouf uppmanade Marseille-fansen att stanna hemma av säkerhetsskäl, trots att 1 200 extrainsatta poliser bevakade tillställningen.

- Marseilles förstalag åker inte till Paris. Man kan inte spela med människoliv. Man kan inte vänta på en att man eller ett barn dör, fotboll är ingenting när liv står på spel, sa Pape Diouf till TF1.

"Stort och känslosamt"

När matchen drog i gång fanns bara 50 Marseille-fans på borta-läktaren. I lagets ljusblå tröjor sprang för publiken helt okända namn omkring. Juniorer som gjorde sin första match i hetluften.

Bara två spelare från Marseilles trupp mot Nice för en vecka sedan fanns med mot PSG, andremålvakten Cédric Carasso och anfallsreserven Christian Gimenez. Att laget klarade 0-0 är en enorm sensation. Efteråt jublade Marseille-spelarna som om de vunnit en VM-final och en stor del av PSG-publiken applåderade rivalernas insats.

- Det är stort och känslosamt. Paris-publiken applåderade för att de såg ett ungt lag som gjorde det bästa de någonsin kunde. Det är bra. Det visar att allt inte är svart inom fotbollen, säger Carasso.

Medan allt var uppåt i Marseille rådde begravningsstämning i PSG-lägret, som i och med resultatet kan glömma en Champions League-plats i höst. Presidenten Pierre Blayau bad om ursäkt å lagets vägnar.

- I klubbens namn vill jag be publiken och fansen om ursäkt. Jag skäms över det laget visade upp i dag, säger han.

Hatmöte kantat av bråk

David Tanentsapf