Snökaos kostar Bajen en miljon

”Vi ska se om något hade kunnat göras annorlunda”

FOTBOLL

Snöovädret blir en dyr historia för Hammarby.

Att flytta årets Royal League-matcher till Södertälje innebär en förlust i miljonklassen.

– Vi ska se över detta och se om det är något som hade kunnat göras annorlunda, säger Henrik Appelqvist, vd för Hammarby Fotboll AB.

Foto: BILDBYRÅN
MÅLLÖS Petter Andersson gjorde 1–0 mot Start när lagen möttes i januari i Södertälje – en match som trots segern innebar stort ekonomiskt bortfall för Hammarby.

När Hammarby i kväll tar emot FC Köpenhamn i Royal Leagues kvartsfinalretur i Södertälje räknar klubben med en publik på mellan 3 000 och 4 000 åskådare.

Strax över 4 000 kom det i Hammarbys första match i Södertälje, mot Start i februari. Publiksiffrorna på hemmamatcherna på Söderstadion i vintras visar att Hammarby tappar ungefär 2 000 åskådare per match på flytten, vilket innebär nästan en halv miljon i förlorade intäkter.

– Det är tråkigt att kung Bore slagit till som han gjort, men snömassan på Söderstadion gör att det helt enkelt inte går att spela där, säger Henrik Appelqvist.

Transport och hyra

Förutom den minskade publiken tillkommer kostnader för transport av trupp och funktionärer, och hyra för att få spela på Södertälje Fotbollsarena. Enligt uppgifter till Sportbladet har de två flyttade matcherna totalt redan kostat klubben uppemot en miljon kronor.

– Vi ska räkna och sammanställa siffrorna när vi spelat klart. Det är svårt att säga exakt hur mycket uteblivna intäkter det handlar om. Vi ska också se över situationen och se om något hade kunnat göras annorlunda, så att vi vet inför nästa Royal League-säsong, säger Appelqvist.

Henrik Appelqvist påpekar att de flyttade matcherna inte påverkar klubbens budget.

Bra argument

– Inte alls, Royal League ligger utanför vår ordinarie budget. Turneringen är ändå en ren vinstaffär.

Ytterligare ett bra argument för en ny arena?

– Visst är det så. Men det handlar inte bara om Royal League. I framtiden hoppas vi spela i Champions League eller Uefa-cupen vid den här tiden och då hade vi inte kunnat spela i Södertälje över huvudtaget.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM