BANK & NIVA

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen – varje måndag i Sportbladet

FOTBOLL

1 Tre månader före VM tvingar den tyska landslagsledningen hem Jürgen Klinsmann från Hotel California. Dina tankar?

Simon Bank: I tisdags satt jag på Camp Nou och såg Deco vara bäst på planen. Det gick inte att se på tv, han spelade inte på det sättet. Min poäng: en förbundskapten ska se sina spelare på plats. Cirkusen kring Klinsi är annars mest ett symptom på ett fotbollsland med den dåliga sortens feber. Tyskland spelar 4–4–2 som alla andra, förlorar som alla andra – och har en b-generation av spelare. Två 1–4-smällar på en vecka (Bayerns i Milano, landslagets i Florens) blev bara en bekräftelse på krisen. Att Klinsmann får kritik nu är mindre överraskande än att han fick jobbet från början.

Erik Niva: När en europeisk storklubb köper en afrikansk spelare vet de mycket väl att han förmodligen försvinner några veckor vartannat år i januari – men ändå blir det ett förbannat gnällande varje gång det är dags för de afrikanska mästerskapen. Situationen med Klinsmann är likadan. När han fick erbjudandet att bli tysk förbundskapten accepterade han bara på villkor att han fick sköta jobbet på sitt sätt, från Kalifornien. Den delen var en förutsättning för dealen. Om nu inte den tyska förbundsledningen tyckte att det var en bra idé borde de ha lagt ner projektet redan då – inte ställt till med ett sjuhelvetes stök tre månader före VM.

2 I helgen kröp det fram att FA har börjat intervjua potentiella efterträdare till Svennis.Först i kön – Charltons manager Alan Curbishley. Vad betyder det?

Simon Bank: Det betyder att FA har utvecklat en plan för att vinna VM-guld igen. De tänker åka tidsmaskin till 1966. Curbs är en gammaldags klubbtränare som är bra på att organisera medelmåttor. Han skulle kunna ta England tillbaka till 80-talet, medan resten av världen marscherar framåt. Har Svennis skrämt imperiet så mycket att de väljer vad som helst med brittiskt pass? Svennis är en lagbyggare, nu behöver England en coach som kan styra matcher. En Scolari. En Hiddink. Till och med en Capello. I stället snackas det om Curbishley, Allardyce eller O’Neill. Kan man få en alvedon till, tack?

Erik Niva: Att någon på FA har tappat förståndet. Pamparna påstår visserligen att intervjun bara är den första i en lång rad, men det minskar inte galenskapen. Curbishley har gjort ett dugligt jobb i Charlton, men han tillhör inte Europas 100 mest meriterade tränare. Jag brukar alltid sucka trött åt den här jobbiga klyschan om att ”engelsk fotboll är fast i 60-talstänkande”, men såna här nyheter får mig att bara vilja ge upp och acceptera faktum. Nu väntar jag bara på att Harry Redknapp, Howard Wilkinson, Dave Bassett och Ron Atkinson också får tillfälle att lägga fram sina visioner för engelsk fotbolls fräscha framtid.

3 Efter förlusten i Palermo har Champions League-laget Udinese nu bara två poäng ner till nedflyttningsstrecket. Vad har gått fel?

Simon Bank: I korthet: Ezquerro. Barças bask har gjort två mål den här säsongen – ett av dem, ett taffligt vänsterskott från sex meter, gick rakt in i hjärtat på Udinese. Succélaget satsade högt, men fem minuter från åttondelsfinal i Champions League sköt Ezquerro och Udineses dröm och säsong sjönk ihop. Friulis stolthet har vunnit en match av 14 i Serie A sen dess. De fick 300 miljoner i somras, men tappade Spalletti och sina två skickligaste spelare. Nu har de tappat tron och till och med sitt eviga taktiska varumärke, trebackslinjen. Det gör ont att se skiten.

Erik Niva: En hel jävla massa, faktiskt. Här behöver man inte pressa ihop en hög krystade efterhandskonstruktioner – Udineses fall är både logiskt och kronologiskt. Först försvann succétränaren Spaletti till Roma. Sedan plundrades laget på nyckelspelarna Pizarro, Jankulovski och Kröldrup. Hösten präglades av ändlösa bråk mellan nye tränaren Cosmi och anfallarna Di Natale, Di Michele och Iaquinta. Viktige mittbacken Natali blev långtidsskadad, Cosmi fick sparken och Di Michele blev såld – och resultaten har bara fortsatt att försämras. Att det var just Di Michele som sänkte Udinese i går kändes bara som en logisk fortsättning på en riktigt elak spiral.

4 Till sist, vad var det viktigaste vi missade den här helgen?

Simone Bank:Om man med ”en bra helg” menar en helg då man får lite mer insikt i varför det där afrikanska fotbollsundret fortsätter dröja (och, oss emellan, vem menar inte det?) så var det Artur Jorges avskedsbrev. Portugisen lämnade jobbet som Kameruns förbundskapten och nu vet vi varför. Han fick inte jobba ifred. Idrottsministern Mbarga Mboa la sig i laguttagningarna (under afrikanska mästerskapen sa Jorge att Pierre Wome petats ”av politiska skäl”), trots att det var förbjudet enligt kontraktet. Korrupta och inkompetente ledningar är fortfarande den största enskilda bromsklossen för Afrikas slumrande stormakter.

Erik Niva: En väldigt stor amerikansk läskfabrikant – en av Fifa:s ”officiella partners” – är precis i färd med att designa tyska specialburkar inför VM. Problemet är naturligtvis att VM-truppen inte är uttagen, och att petade spelare kan fastna på burkarna. Vad göra? ”Vi satte ihop en lista på 16 spelare som vi förväntar oss ska vara med, och visade den för (förbundets sportchef) Oliver Bierhoff”, säger läskkvinnan Claudia Fasse. ”Han sa att den var korrekt, att de spelarna definitivt kommer att vara med”. På listan fanns bland annat Kevin Kuranyi, petad från den senaste landslagstruppen. Hallå Lagerbäck! Aftonbladet sponsrar svensk fotboll – jag vill veta hur det blir med Elmander.