PÅ LIV & DÖD

Det argentinska superderbyt utan motstycke - Sportbladet eskorterades av livvakter i natt

1 av 3
supermöte Boca Juniors spelade oavgjort mot ärkerivalen River Plate. Derbyt är ett av världens allra mest klassiska - och mest skrämmande.
FOTBOLL

BUENOS AIRES

Ett glödhett superclasico.

Något av det största man kan uppleva som fotbollssupporter.

Sportbladet åkte till Buenos Aires - och såg en match utan jämförelse.

Och en Maradona i bar överkropp.

Båda Sportbladets utsända är överens - det klassiska argentiska Buenos Airesderbyt mellan Boca Juniors och River Plate, superclasico, är det bästa, värsta och mest underbara undertecknade upplevt i fotbollsväg.

Bara för att få bilden klar för sig: Vi åkte med en specialbuss till arenan La Bombonera i det slitna och fattiga La Bocaområdet i södra Buenos Aires. Sedan ledsagades vi av vakter till våra platser inne i stadion.

Där hölls vi under uppsyn (skyddades?) under hela derbyt.

Vi tyckte inte att superclasico skulle upplevas från en pressläktare så därför hade vi i sista stund lyckats få tag i biljetter för 1 100 kronor styck. Det var det värt.

2,5 timme före avspark var La Bombonera i det närmaste fullt med 55 000 galna supportrar som sedan sjöng konstant i flera timmar.

Matchen?

Hemmalaget inledde bäst, men hos River Plate storspelade målvakten German Lux och mittbacken och paraguaynske landslagsmannen, Julio Cesar Caceres.

I 39:e minuten tystades stora delar när River Plates Ernesto Farias snyggt tryckte in ledningsmålet.

- Boca var bättre långa stunder i första halvlek, och när de spelade som allra bäst gjorde vi mål. Sedan borde vi avgjort när vi hade chansen i andra halvlek, sa River Plates tränare, tidigare landslagsstjärnan, Daniel Passarella.

Mäktigt publiktryck

I andra halvlek blev heta Bombonera ännu hetare.

Hemmalaget Boca Juniors drabbades av två utvisningar, men forcerade under mäktigt publiktryck med nio man (!) för att nå en kvittering.

Ännu ett rött kort, till River Plates Cristian Tula, ökade trycket ytterligare och med en minut kvar fick Boca straff. Den hittills mycket bleke Martin Palermo placerade in 1-1 i 90:e minuten och arenan exploderade.

På läktarsektionen mitt emot oss jublades det allra mest. Legendaren Diego Maradona firade målet med bar överkropp.

En annan Bocasupporter hoppade upp på ett par överraskade svenska axlar och vrålade ut sitt jubel.

- Jag är överraskad på sättet som Boca jublade över resultatet. Det fick dem att se ut som ett smålag som firade en överraskande poäng mot storebror, sa Daniel Passarella.

Räkna med att det uttalandet kommer debatteras flera dagar i Buenos Aires framöver.

Håkan Andreasson, Magnus Herbertsson

ARTIKELN HANDLAR OM