Kim given i VM-elvan

Lasse Sandlin: Känn flåset, Svensson

FOTBOLL

Kim Källström sköter just nu sina franska kort bättre än någonsin.

Han låg bakom precis ALLT när Rennes tog åttonde raka segern, 2-1 mot Sochaux, och blev ny tabelltrea:

1-0 sköt Kim på en finurlig frisparksvariant sedan han själv blivit fälld och ordnat frisparken;

2-1 sköt Kim på straff sedan en motståndarback på mållinjen stoppat en Kim-kanon med överarmen.

En sjua i L´Équipe-betyg - och självklart är Kim Källström en given startman i det svenska VM-laget.

I MIN VM-startelva har Kim varit given sen länge.

Framförallt sedan jag för en dryg månad sedan - på grund av Kims och Rennes exempellösa framgångar... - ändrade spelsystem så att laget skulle få större nytta av Kims bästa egenskaper (skottet, spelsinnet, lugnet) utan att hans relativa långsamhet skulle ligga honom i fatet.

Känner flåset i nacken

Så nog borde Anders Svensson känna flåset i nacken, när han ikväll går ut på Borås Arena i Elfsborgs allsvenska premiär mot IFK Göteborg, ty i den enkelspåriga svenska debatten sägs det ju, att Anders och Kim konkurrerar om samma roll på det svenska mittfältet: den offensiva i mitten.

Sägs och sägs, förresten.

Egentligen är det nog mest i förbundskaptenerna Lagerbäcks och Anderssons enkelspåriga tankar som Kim Källström BARA anses vara en offensiv variant och ett alternativ till Anders Svensson.

Sällan har ju de båda prövats tillsammans eftersom man jobbat efter principen att ta ut en trupp med två man på varje plats. Vilket betyder att med "Svensson + Källström" är den offensiva mittfältsplatsen fylld...

Men i Rennes finns en 53-årig rumänskfödd tränare vid namn Laszlo Bölöni med en annorlunda klarsyn på hur man bättre kan använda en spelare som Kim Källström för att få ut mer av honom.

Inte bara genom att ge honom förtroende som en av lagkaptenerna utan också genom en lägre utgångspunkt på planen. Offensiv till sin läggning men ändå kommen bakifrån...

Många spännande spelare

Naturligtvis är succélaget Stade Rennais inte bara Svenske Kim utan han omger sig med flera av ligans mest spännande spelare:

4Som Andreas Isaksson vars två fingertoppsräddningar till hörnor nog var de som räddade segern. Baklängesmålet, senegalesen Diawaras skarvnick och det första på 393 minuter, kunde "Isak" inte göra något åt.

4Som 19-årige offensive mittfältaren Yoann Gourcoff, nyligen av L´Equipes läsare och Canal Plus´ tv-tittare framröstad som ligans bäste spelare i mars (45%).

4Som den 24-årige nigerianske anfallaren John Utaka (34%), av samma läsare och tittare framröstad som näst bäst - med Lyons Sylvain Wiltord (21%) som trea...

Ingen seriös omröstning

Av detta - 45+34+21=100 - kan man i och för sig räkna ut att det inte verkar vara någon seriös omröstning utan mer en Glenn Hysén-Henrik Strömblad-inringning av Viasat Sport-typ.

För Rennes väntar nu mittenlaget Nice på bortaplan, preliminär avspark påskdagen klockan 18.

Kim Källströms fortsatta succé innebär ändå några små ändringar i min VM-startelva: den i fredags avstängde Christian Wilhelmsson får vila och in kommer åter Anders Svensson - på samma nivå som Kim Källström, med Fredrik Ljungberg i en fri roll som vandrande både på höger och vänsterkanten.

Det ni - tål väl att tänka på!