I det sagolika Nice tog sagan slut

Sandlin: Sviten är bruten – men jag blev ändå nöjd

FOTBOLL

NICE

Även vackra sagor har ett slut.

För Rennes svenska fotbollskoloni tog kanske inte sagan riktigt slut här i Frankrikes femte stad vid Änglabuktens vackra kurva, men om sagor kan ta time-out, så gjorde nog Sagan om Rennes det.

Här och nu.

Jag for till vackra Nice för att på plats kolla in formen på två av våra VM-spelare, den i målet oersättlige Andreas Isaksson och den på mittfältet starke från-start-kandidaten Kim Källström; given i min startelva men icke i Lagerbäck-Anderssons.

Blev nöjd med vad jag såg. Trots resultatet 1–2 som betydde Rennes första förlust sedan man 11 februari förlorade mot Bordeaux.

? Isaksson var chanslös på båda målen men ändå nära att med fingertopparna nå ”Pancho” Abardonados kanonskott, och när jag efteråt talade med ”Isak” var han visserligen deppad över förlusten men tyckte annars att både form och självförtroende var på topp.

? Källström var ledargestalten på mittfältet, även om jag sett honom bättre. Kim passade till Rennes snygga kvitteringsmål på övertid i första halvlek: Fick bollen från Monterrubio och spelade vidare till John Utaka som gled fram i vänsterinnerposition och kallt satte bollen i mål.

Ovanligt många missade pass

Tyvärr lär Kim inte få nån credit för detta i dagens franska tidningar, ty mina franska kolleger var övertygade om att förspelet gått till precis tvärtom: Kim till Monterrubio till Utaka?

Kims kommentar:

– Men JAG VET ju hur det var. Det var MITT pass?

Kim sprang som vanligt mer än de flesta men på minussidan fanns ovanligt många missade långpass, och han hade – i första halvlek innan han i andra flyttade upp i banan ett halvt steg – svårt i närkamperna mot sin bevakare Florent Balmont, en 26-årig liten ettrig Micke Borgqvist-typ.

Visst var båda svenskarna OK, men ändå blir jag förvånad, när jag nu i Nice-natten kollar L'Equipes spelarbetyg från matchen.

Tre sexor är högsta betyg och de tre tillfaller målskytten Abardonado och de båda svenskarna.

SÅ bra var våra landslagsmän faktiskt inte.

Söndagens 2–1-nederlag betydde också att Rennes nu ”bara” ligger fyra i tabellen. ”Bara” därför att den viktiga tredjeplatsen, som i helgen övertogs av Lille efter 3–2-segern över Bordeaux, leder till Champions League-kval.

Med tre matcher kvar är Rennes två poäng efter Lille, men lagen möts i sista omgången den 13 maj – i Rennes. Ingen panik där, alltså.

Mentalt tröttkört

Värre är väl då att laget verkar tröttkört efter senaste tidens minst sagt intensiva program, sammanfattat efter nederlaget av tränaren Laszlo Bölöni:

– Mina spelare var mer trötta mentalt än fysiskt. Huvudena hängde inte med?

För att samla kraft låter Bölöni nu sina bretagnare stanna vid Medelhavet några dagar – i Monaco – som uppladdning inför nästa viktiga match, torsdagens cupsemifinal mot Olympique Marseille borta på Stade Vélodrome.

Verkar vettigt ty dagar på Côte d´Azur är bra för både själ och kropp.

Bra start på dagen

Min söndag hade också börjat bra. Faktiskt med Bretagne-anknytning.

Ett dussin ostron från just Bretagne i solen på Grand Café de Turin vid Place Garibaldi med Federico Giannini från just Turin som bordsgranne.

En 13-åring med så bestämda fotbolls­åsikter att han trots hemorten håller på Roma och inte Juventus (”pappa är från Rom och Totti är bättre än Zlatan”) och att han trots sin nationalitet tror att Brasilien vinner VM (”varken Italien eller Sverige har någon chans”).

Lasse Sandlin