BANK & NIVA

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen – varje måndag i Sportbladet

FOTBOLL

1 Espanyol krossade Zaragoza och tog hem spanska cupen. Barcelona vann senast 1998, Real Madrid 1993. Varför vinner inte storklubbarna cupen?

Simon Bank:

– Det räcker med att titta på hur det går till när de åker ur för att se att det finns två alternativa förklaringsmodeller. När Barcelona åker till Camp Nou Municipal och åker ur mot Gramenet från Segunda B (som i fjol) så beror det på att de inte intresserar sig tillräckligt för cupen. Det är skäl ett. Men när Real Madrid förlorar med 6–1 mot Zaragoza (som i år) så beror det på något annat. Dels på att Zaragoza är ett grymt cuplag, men också på att spanska lag sällan vinner sina matcher på tempo. Skillnaden mellan mittenlag och storklubbarna är, i en enskild match, mindre än de är i till exempel England eller Tyskland. Det är skäl två.

Erik Niva:

– För att de inte bryr sig. Svårare än så är det faktiskt inte, oavsett hur man försöker resonera och intellektualisera. Även om spanska lag brukar ställa upp med slagkraftiga elvor i cupen är spelarnas huvuden inte riktigt, totalt, hundraprocentigt där. Den slappa attityden blir tydligare för varje år. Ligaföreningen bråkar med fotbollsförbundet för att slippa så mycket cup som möjligt. Den här säsongen ändrades reglerna mitt under turneringen, och plötsligt stod storklubbarna över de tidiga omgångarna. Det är med den spanska cupen som med alla andra europeiska cuper – det enda som kan rädda statusen är en Champions League-plats till vinnaren.

2 Lyon säkrade sin femte raka ligatitel i lördags – och firade med en nyazeeländsk haka-dans à la rugby. Dagens tema: Firanden vi minns.

Simon Bank:

– Det här är ett av de områden där jag och Thierry Henry är väldigt olika. Jag är svag för spelare som tappar kontrollen när de firar. En favorit är från 1999, FA-cupens semifinal, omspel på Villa Park. Manchester United hade 1–1 mot Arsenal en bit in på förlängningen när Ryan Giggs tog bollen på mittlinjen och gjorde bort Englands bästa backlinje och målvakt. 2–1, och Giggs tappade all kontroll. Han rusade fram, slet av sig tröjan och blottade den hårigaste bröstkorg som setts sedan familjen Hedenhös checkade ut. Det var en total chock för alla – inklusive Giggs. Underbart.

Erik Niva:

– Oj? För många för att räkna upp, såklart, men eftersom det var en Lyon-fråga så väljer jag en Gérard Houllier-historia. Ni minns såklart Robbie Fowlers kokainsniffarfirande i derbyt mot Everton. Kul bara det, men det är ändå Houlliers bortförklaring som förtjänar att kommas ihåg. Som nyutnämnd Liverpool-tränare var han pressad att desarmera situationen, och kom upp med? ”Robbie åt gräs. Det var ett skämt som kom från Rigobert Song. I Kamerun äter folk gräs ibland, och Rigobert har tagit med traditionen till sina europeiska klubbar”. Lögnen var så usel att till och med Fowler blev förbannad. Houllier är mycket – men icke någon Lagerbäck.

3 Samuel Eto'o skriver på ett låneavtal med saudiska mästarna Al Ittihad för att spela Champions League i sommar. Vad tycks?

Simon Bank:

– Det finns ett citat som jag använder på ett annat ställe i dagens tidning, men det är så bra att jag kör det här också. Gary Sheffield, baseballspelare i Yankees, tackade nej till att spela VM för USA:s landslag med motiveringen att ”min säsong är när jag får betalt”. Sammy Eto'o bubblar om att han ”spelar för glädjen” men det är förstås skitsnack. Det finns bara ett skäl till att Barça lånar ut honom, bara ett skäl till att han offrar sin semester. Money, pengar, parra, flos, stålar och det. Jag har fortfarande svårt att tro på det här, men det är bara en tidsfråga innan asiatiska ligor börjar dra i de bästa spelarna på allvar.

Erik Niva:

– Jag minns när vi skrev om saudisk fotboll förra gången. Jag nämnde Al Ittihads ambitioner att låna Kaká inför VM för klubblag, och fick ett knippe mejl om vilken idiot jag var som ens kunde inbilla mig att en världsspelare skulle spela för några sandiga shejker? Hur som helst, det är kul att arabisk fotboll är på gång – men trist att de genar i kurvorna. Någon långsiktig satsning på ungdomsfotboll och infrastruktur är det ju inte tal om här, utan allt handlar om stora pengar, snabba resultat och lite internationell PR. Jag jublar inte när köpta kenyaner vinner OS-guld i löpning åt Qatar, och jag kommer inte att vifta med en Ittihad-halsduk i sommar.

4 Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Simon Bank:

– Att fotbollsproffs är intresserade av pengar är inget nytt. Men Stuttgarts Thomas Hitzlsperger, 24 bast och gammal lagkamrat till Olof Mellberg, tog det ett steg längre när han bodde i Birmingham. Sunday Times berättade i går hur Hitzlsperger ofta besökte Mervyn King för att snacka inflation, ränteläge och skatter. Det där är rätt överraskande i sig, men det som ger hela storyn det lilla extra är att den där Mervyn King inte bara råkar vara en fanatisk Aston Villa-supporter. Han är dessutom engelsk riksbankschef. ”Jag är intresserad av politik och ekonomi” förklarar Hitzlsperger. Fascinerande kille. Skjuter bra gör han också.

Erik Niva:

– Påsken, denna återuppståndelsens tid? Jag har alltid känt stor sympati för människorna bakom FC United of Manchester, de Man United-fans som blev så desillusionerade av Malcolm Glazers köp av klubben att de startade en utbrytarklubb längst ner i seriesystemet. I lördags säkrade FC United segern i glamourserien Moore & Co Construction Solicitors North West Counties Division Two, efter att Flixton bara fick 0–0 borta mot Holker Old Boys. Punkrockaren i mig jublar över gör-det-själv-manifestationen. Gillar du inte de etablerade alternativen – skapa dig ett eget. FC United har nu bara nio divisioner kvar upp till moderföreningen.