FRANK & BANK

Fotbollsfinanser i veckan

FOTBOLL

Modern fotboll är lika mycket industri som sport, lika mycket börs som boll. En enda svensk tidning tar den aspekten på allvar.

Varje XL-måndag presenterar Sportbladets Simon Bank och Frank Östergren senaste nytt från fotbollsvärldens finanser i den här spalten.

Giriga spelare

I en fin intervju som Frank & Bank rattade in på BBC i går satt Readings excentriske ägare John Madejski och pratade om livet som nybliven Premier League-ordförande.

På frågan om sin relation till fotbollsspelare sa han att han gillar många av dem men också att:

– Som helhet är de ett girigt gäng.

Vilket förstås är helt sant. Men den här sidans favorit vad gäller spelare och girighet – han spelar baseball. Yankees Gary Sheffield vägrade att ställa upp för USA:s landslag i nykomponerade ”VM”, World Baseball Classics.

Skälet?

– Min säsong är när jag får betalt, sa Gary Sheffield.

Girigt, men inte hycklande.

Veckans vinnare:

Polen. Ska EM för första gången förläggas i öst? Tja, Polen vill det – och nu har de visat att de menar allvar. Med fyra miljarder kronor som ska investeras i nya arenor ökar chansen för att slutspelet 2012 hamnar i gamla Östeuropa.

Veckans förlorare:

Sven-Göran Eriksson. Återigen ifrågasatt i England, den här gången för sin affärsresa till Shanghai mitt under brinnande säsong. Som vanligt har FA fått kliva in och försvara svensken. Tidningsuppgifter hävdar att Svennis cashade in 1,8 miljoner för sin resa, medan FA menar att han fick 170 000 och skänkte varenda krona till välgörenhet.

Bulgarien

Nya rapporter i ett gammalt ämne: Rasism i östeuropeisk fotboll.

I en match mellan Belasitsa och Lokomotiv Sofia trakasserades Belasitsas brasilianska duo Kiki och Vava av både publik och motståndarspelare. Vava visades ut efter att ha slagit Lokomotivs Kristian Dobrev, men hävdade att han blivit provocerad.

– De slutade aldrig förnedra oss, jag kallades ”apa” genom hela matchen, förklarade Kiki.

Förbundsledningen har tidigare lovat att ta i med hårdhandskarna mot rasism på läktarna. Återstår att se hur Lokomotiv straffas.

England

Tio miljoner kronor är den årliga genomsnittslönen för en spelare i Premier League.

Lönsammast är det att vara anfallare, där är medellönen hela 15 miljoner, medan han som får ta allt skit när det går illa, målvakten, bara får 7,5 miljoner.

Till summorna ska lägga bonus för poäng, titlar och ligaplacering, spel i de europeiska cuperna, kontraktskrivningssummor som oftast är sjusiffriga plus i medeltal 75 000 kronor för varje match spelaren gör.

I sistnämnda fall räcker det med att komma in som taktiskt sista-minuten-byte.

Undersökningen har gjorts av tidningen Independent i samarbetet med PFA (Professional Footballers Association). 400 spelare har deltagit i undersökningen.

Frank & Bank noterar från sitt rättviseperspektiv att de flesta spelarna tjänar mindre än medellönen. Överbetalda spelare som Wayne Rooney drar kraftig upp medeltalet.

Medellönen i League Championship är 2,5 miljoner, i League One en miljon och i League Two 750 000 kronor.

Finland

Inte bara Sverige har tv-avtals-krångel. Finska ligan är än så länge utan nytt tv-kontrakt. Men här är det inte höjden på penningstapeln som är problemet utan finsk klubbfotbolls sjunkande popularitet. Ingen tv-kanal vill köpa ligan för att den lockar för få tittare.

Iran

Regissören Jafar Panahis nya film Offside har i veckan gått upp på filmfestivalen i Istanbul, efter att tidigare i år ha rest runt på festivaler i hela Europa.

Filmen handlar om en grupp kvinnor som klär ut sig till män för att kunna se Irans VM-kvalmatch mot Bahrain. Leken med, eller kritiken mot, könsrollerna ska senare i vår visas även i Teheran. Frank & Bank vet ännu inte om Roland Andersson löst biljett.

Ryssland

Spartak Moskva är den klubb i ryska ligan som lockar flest tv-tittare. Därefter kommer de fyra andra klubbarna från Moskva. På sjätte plats kommer första klubben utfanör huvudstaden, det är Zenit från St Petersburg.

Förklaringen till att Moskvaklubbarna ligger i tv-toppen är den usla utbyggnaden av betal-tv i Ryssland. NTV Plus, som sänder matcher, kan bara ses av en miljon av landets 144 miljoner invånare. De som har råd att köpa kanalen bor mestadels i Moskva.

Serbien

Serbisk fotboll är fortfarande i behov av pengar, och nu har den fått stöd från Uefa. Det europeiska förbundet lär skänka 11 miljoner kronor för att de serbiska klubbarna ska kunna rusta upp sina arenor.

Trinidad & Tobago

Visst hör idrott och politik ihop, allrahelst om det kan sätta landet på världskartan. Regeringen i Trinidad & Tobago ska betala hälften av kostnaden för landets deltagande i VM i Tyskland. Därutöver lovas spelarna regeringsbonus på 25 miljoner kronor om man tar sig vidare från gruppsspelet. T & T spelar i grupp B, tillsammans med Sverige, England och Paraguay.

Om det är valår i T & T vet Frank & Bank inte, däremot vidareförmedlar vi så gärna informationen till Göran Persson (för Pagrotsky är väl för upptagen med att dansa hockeydans med Foppa?).

Uefa

Vett och sans och sänkta lönekostnader.

Den maningen till klubbarna riktar Uefa genom generalsekreteraren Lars-Christer Olsson.

I en intervju med brittiska tv-bolaget BBC säger han att ”även de rika klubbarna, de som drar in en miljard per år, måste tänka efter”.

Lars-Christer Olsson menar att spelarlönernas utveckling inte är sund, det är en investering som sällan återbetalar sig. I enskilda spelarfall kan det göra det, men när även medelmåttiga spelare får höga löner är det ingen bra utveckling.

Frank & Bank säger hmm och påminner om att det är under Lars-Christer Olssons beskyddares (Lennart Johansson) tid vid Uefa-makten som penningen och storklubbarna fått makten i europeisk fotboll. Och det utan annat än diskreta symboliska pip från Uefa-chefen.