Bråkiga Bayern

Bundesligagiganterna München – en dokusåpa med sparkade tränare, missnöjda spelare och en näve hat

Foto: AFP
Mark Van Bommels målgest i mötet med Real Madrid retade upp Madrids fans rejält. Den obscena gesten ska utredas av UEFA. Incidenten är dock bara en av många i ett för säsongen extremt bråkigt Bayern München.
FOTBOLL

Bayern München brukar vara klubben som regerar i bundesliga och som nämns bland Europas toppklubbar.

Men 2007 handlar rubrikerna om någonting annat – om bråkiga Bayern.

Den obscena gesten som gjort att Bayern Münchens Mark van Bommel riskerar att stängas av från returmötet mot Real Madrid i Champions League var långt i från den första skandalen som drabbat München och dess stolthet i år. 2007 inleddes med att stjärnan Sebastian Deisler utan förvarning meddelade att han lägger av. Den psykiska pressen att ta sig tillbaka från knäskadan var för sto.

Bara några veckor senare spelade Bayern München 0–0 mot Bochum och eftersom laget tappade i toppstriden fick föreningens pampar panik och kallade till ett hemligt möte på Bayerns högkvarter.

Så hemligt att tränaren Felix Magath inte hade en aning om det. Han höll i en träning på planen strax intill och ingen aning om att han gjort sitt när lämnade omklädningsrummet med orden:

– Killar, då ses vi klockan 14.30

i morgon.

Han körde hem klockan 11.30 för att sedan åka vidare till frisören. Under tiden fortsatte krismötet med bland annat Bayern Münchens styrelseordförande Karl-Heinz Rummenigge och managern Uli Hoeness. De ringde till den förre tränaren Ottmar Hitzfeld och hade även kontakt med president Franz Beckenbauer som befann sig i Dubai.

Beckenbauer irriterad

Efter några timmars överläggande tog de beslutet att sparka Felix Magath, laget låg fyra, åtta poäng efter då ledande Werder Bremen och Bayerns ledning var rädd att de skulle missa kvalet till Champions league.

Karl-Heinz Rummenigge ringde upp Felix Magath vid 13.45 och bad om ett möte klockan under eftermiddagen på Bayern Münchens högkvarter, men han nämnde aldrig vad det handlade om.

Enligt Süddeutsche Zeitung blev Franz Beckenbauer irriterad över att beslutet togs när han inte var närvarande och därför kontaktade han tidningen Bild och berättade vad som hänt. Han skriver själv krönikor för tidningen och tipsade därför sin ”andra” arbetsgivare.

Tysklands största tidning var snabbt ute med nyheten på sin hemsida – vilket snappades upp av en radiokanal.

När Felix Magath var fin i håret och hans fru körde honom till det avtalade mötet lyssnade de på radio – och nåddes av beskedet.

Att han fått sparken.

Själv hann Felix Magath knappt lämna Bayerns högkvarter innan hans ersättare klev in, nygamle Ottmar Hitzfeld som själv tvingades gå 2004 och då ersattes av – just det Felix Magath.

Generalen lyckades inte

Men trots att mannen som i Tyskland kallas för ”general Hitzfeld” klev in så har inte resultaten förbättrats märkbart, laget inledde med förlust mot ärkerivalen FC Nürnberg, har det blivit ytterligare en förlust och två segrar. Senast mot Wolfsburg i lördags.

Anfallarnas fiasko

Överallt diskuteras lagets problem och mest kritik tvingas de båda tyska landslagsspelarna Lukas Podolski och Bastian Schweinsteiger utstå. Spelarna som hyllades under VM i somras kallas nu för ”Nulldolski” och ”Schwachsteiger”, samtidigt som de ofta syns i skvallerpressen. Den senaste tiden har Bastian Schweinsteigers separation från sambon sålt många extra lösnummer.

– Det är mänskligt att Bastian har svårt att prestera, säger Ottmar Hitzfeld till sport1.

– Jag är inte orolig eftersom Lukas gjort så många bra matcher internationellt.

Missnöjda sydamerikaner

Men faktum är att Lukas Podolski bara gjort ett mål för Bayern München i Bundesliga och Champions League sedan den 14 oktober och det kom i lördags. I landslaget har han varit betydligt mer effektiv, 22 mål på 37 matcher, men för klubblaget har det bara blivit fem på 22 matcher. Inte heller den offensive mittfältaren Bastian Schweinsteiger har något vidare facit, fem mål på 30 matcher.

Samtidigt är syd-amerikanerna Claudio Pizzaro och Roque Santa Cruz är missnöjda med speltiden och pratar öppet om att byta klubb – detta samtidigt som Mark van Bommel utreds av Uefa för den obscena gesten när han reducerade till 3–2 mot Real Madrid och Hasan Salihamidzic riskerar också ett straff eftersom han ska ha spottat mot publiken i Madrid.

– Självklart var gesten inte okej, men den var inte riktad till publiken utan mot ett par spelare, förklarar den förra Barcelonaspelaren Mark van Bommel.

Bayern Münchens höjdare räknar inte med någon avstängning.

– Det borde bli böter, säger manager Uli Hoeness till Bild och Karl-Heinz Rummenigge tycker att det hela är löjligt.

– Det är skrattretande. Reals 2–1 tillkom efter en tydlig oschysthet och då behöver man inte reta upp sig över van Bommels målgest.

Oavsett bidrar det bara till en enda sak.

Att rubrikerna 2007 handlar om bråken i Bayern.

ÄNNU FLER INCIDENTER I SÄSONGENS BUNDESLIGA