JaAari!

MFF-duo gav Finland skrällseger

FOTBOLL

Finland har fått en drömstart i EM-kvalet.

Tacka Malmö FF för det.

Jari Litmanen, 35, gjorde två mål när Finland bjöd på en superskräll borta mot Polen.

Foto: scanpix
Himmelsblå Jonathan Johansson och Jari Litmanen spelar till vardags i Malmö FF. I går förde de sitt Finland till en strålande inledning av kvalet med var sitt mål mot Polen.

Båda Malmöspelarna Jari Litmanen och Jonathan Johansson, fanns med i startelvan borta mot Polen. Och det blev succé direkt. Lagkaptenen Litmanen gjorde två av Finlands mål.

Annars var en annan veteran högst delaktig i Finlands ledningsmål. Liverpoolmålvakten Jerzy Dudek, som spelade istället för skadade Artur Boruc - gjorde en idiotisk rensning som hamnade hos Litmanen. 36-åringen hade bara att lägga in bollen.

- Läget kom snabbt och lyckligtvis fanns en så iskall spelare som Litmanen på plats, säger Jonatan Johansson till Hufvudstadsbladet.

2-0 satte Litmanen också, men denna gång på straff efter att Alexei Eremenko gjorts ner.

3-0 gjorde PSV Eindhoven-proffset Mika Väyrynen (född i Eskilstuna!) efter att han smitit igenom en polsk offsidefälla och chippat bollen förbi Dudek.

Ensam på topp

Malmös Jonathan Johansson fick jaga ensam på topp.

- Det kändes bra att spela, det fanns oväntat mycket utrymme fast jag var ensam spets, säger han.

Roy Hodgson var nöjd efter matchen.

- Bara att berömma alla spelare. Hårt arbete och disciplinerat spel gav oss bästa möjliga resultat. Detta var en bra start på en lång färd. En mycket bra start, säger han.

Jari Litmanen var borta i sex veckor efter att han träffats i ögat av en kapsyl från en flaska som sportchefen Hasse Borg öppnade.

Alla fem nordiska länder vann igår

Petter Maaherra