Hallå hela pressen!

3 frågor till krönikörer i 3 länder

FOTBOLL

Martin Lipton, Daily Mirror – en av Englands mest respekterade tidningar.

Vad har Martin O’Neill betytt för Aston Villa? Kan de rent av bli ett topplag i år?

– Han har betytt oerhört mycket. Förutom att O’Neill är en den mest underhållande tränaren i England har han fått bra kontinuitet i Villa. Han ställer upp med nästan samma lag varje vecka och jag tror att de kommer att slåss om platserna strax bakom topp fyra. Mycket tack vare O’Neill blir det en bra säsong för Villa.

När storstjärnorna Tevez och Mascherano kom till West Ham började laget förlora. Förklaringen?

– Ingen av dem var i form när de kom hit och hela West Ham blir mer och mer rörigt för varje dag som går. Tevez och Mascherano behärskar inte språket och har svårt för den engelska spelstilen. Det tar tid att anpassa sig och Mascherano verkar vara den som kan göra det snabbast. Tyvärr tror jag inte att de kommer att göra succé här.

Arsène Wenger firar tio år i Arsenal. Snart dags för en ny tränare i klubben?

– Absolut inte. Wenger är arkitekten bakom Arsenals framgångar och den person som haft störst enskild påverkan på ett lag i den engelska fotbollens historia. Jag är övertygad om att han har mycket kvar att ge.

Guido Guida, La Gazzetta dello Sport – Italiens största sporttidning.

Straffas Zlatan för utvisningen mot Bayern München och får börja på bänken mot Cagliari?

– Nej, det finns ingen anledning till någon bestraffning. Ibrahimovic försökte göra sitt bästa i onsdags och jag tycker att det var lite oturligt att han blev utvisad. Ingen skugga ska falla över honom och får han börja på bänken mot Cagliari, vilket är oklart i dagsläget, beror det inte på det som hände mot Bayern. Mitt grundtips är att han spelar från start.

Milan ligger åtta poäng bakom Inter. Hur länge dröjer det innan Milan är etta i tabellen?

– Om något lag är helt outstanding i år och gör en drömsäsong kommer Milan naturligtvis att få stora problem. Det kommer att ta ett bra tag innan de är ikapp Inter. Men ligan har bara börjat och Milan kommer att bli bättre och bättre och knappa in poäng efter poäng. Om det räcker till serieseger återstår att se.

Är Sven-Göran Eriksson ett bra alternativ för Inter om Roberto Mancini får sparken?

– Nu tror jag inte att Mancini sparkas i första taget. Men om Inter förlorar fem raka matcher kan det säkert bli aktuellt och i så fall är Eriksson den perfekte ersättaren. Han är sansad och hans fotbollsfilosofi stämmer väl överens med Inters. Frågan är om han verkligen vill ta jobbet på bekostnad av nära vännen Mancini.

Miguel Rico, Sport – Spaniens ledande sporttidning.

Samuel Eto’o är borta fem månader på grund av knäskada. Hur påverkar det Barcelona?

– Mycket allvarligt. Eto’o har varit lagets bästa målskytt de senaste säsongerna och inlett lysande i år. Barça blir helt klart försvagat och får lita på att andra kliver fram och tar ansvar. Rijkaard är nog glad att Saviola stannade kvar i klubben. Gudjohnsen kommer att ersätta Eto’o, men publiken vill hellre se Saviola från start.

Glödhett Madrid-derby i morgon. Hur går det?

– Det är oerhört svårt att tippa de riktigt stora matcherna i Spanien. Förra året slog Real Madrid Atlético båda gångerna och Atlético besegrade Barcelona hemma och borta. Barcelona besegrade i sin tur Real Madrid borta och kryssade på Camp Nou. Nu är Real Madrid favorit, men räkna med att lillebror är revanschsugen.

Raúl petas ur landslaget för första gången på tio år. Vad betyder det i matchen mot Sverige?

– Ingenting. Han är inte lika bra som för några år sedan och Spanien är vassare utan Raúl. Aragonés (Luis, förbundskaptenen) säger att petningen bara är tillfällig och att Madridanfallaren kommer att finnas med längre fram i EM-kvalet. Det tror inte jag. Raúl har gjort sitt i landslaget.

Markus Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM