Statistiken avslöjar Hammarbys fiasko

Sandlin: Hammarby borde skämmas

FOTBOLL

Att, som Hammarby denna torsdag, förlora med uddamålet mot danska Bröndby låter ju rent av hedersamt.

Dessa danskar som blev mästare 2005, som slutade tvåa i våras och som spelade Champions League så sent som 1998...

Sanningen är en helt annan, och Hammarby borde skämmas.

13 försök utan en bortaseger för danskarna...

Här finns - för att citera Swammel-Kjell Swanberg i DN - färska siffror som visar att statistiken talar sitt tydliga språk.

Det handlar om Bröndbys kapacitet på bortaplan: på 13 bortamatcher i höst (se ruta här ovan!) hade man inte lyckats vinna en enda gång. Istället sex förluster och sju oavgjorda.

Men så möter man ett svenskt lag, blir utspelade i en dryg timme men lyckas ändå vinna.

Bedrövligt av det Hammarby som stundtals spelat propagandafotboll, men när man den sista halvtimmen drog sig tillbaka för att spela på resultatet, så fick man så man teg.

Frisparken det enda av klass från Ericsson

Nye tränaren Tony Gustavsson har det inte lätt. Han vet ännu inte hur det känns att vinna. Att försvaret måste tätas kunde han i alla fall konstatera.

Två av tre baklängesmål kom på fasta situationer: en hörna och en totalt onödig frispark som Eguren drog på sig och som Martin Ericsson själv skruvade i mål. Det enda av klass som denne småtrippande landslagsman visade.

Men Bajen-målen var vackra: Erkan Zengins som först grundlurar Marcus Lantz innan han smeker upp bollen i krysset - och Tony Nhlekos bara-att-nicka-i-mål på Fredrik Stoors perfekta inlägg.

Synd att Stoor försvinner till Norge, men två andra 22-åringar - Haris Laitinen och Erkan Zengin - kommer att bli sköna att skåda till våren.

Lasse Sandlin