Slaget om Afrika

Drömmatcher att vänta – Elfenbenskusten favoriter

FOTBOLL

Tunisien–Kamerun

Tunisien har inte de namnkunniga spelarna men fungerar som lag och fick en lugn resa i sista gruppspelsmatchen. Laget har även fördelen av att få stanna i Tamale där laget spelat alla sina matcher.

Tidernas främste målskytt i Afrikanska mästerskapen, Samuel Eto´o, leder en hord av hungriga lejon. Han backas upp av flera rutinerade spelare och i målet står atletiske straffspecialisten Carlos Kameni.

Plus:

Tunisien

Kamerun

Tips: 1–1, Kamerun vinner på straffar

Ghana–Nigeria

På Accras gator rådde karnevalsstämning när Ghana säkrade platsen i slutspelet via seger mot Marocko, 2-0. Hemmanationen har stjärnorna, men är även en imponerande lagmaskin. Blir publiken en för- eller nackdel?

Nigeria lyckades med hjälp av Elfenbenskusten säkra en plats i kvartsfinalspelet. Stjärnorna finns, men lagspelet är obefintligt. Pressade förbundskapten Berti Vogts har en del att slipa på inför mötet med förhandsfavoriten – och hemmanationen – Ghana.

Plus:

Ghana

Nigeria

Tips: 1–0

Elfenbenskusten–Guinea

Didier Drogba, Yaya Toure, Salomon Kalou och Kolo Toure är bara några av stjärnorna i Elfenbenskustens armada av klasspelare. Elefanterna har imponerat hittills i turneringen och målvakten Boubacar Barry har inte ställts på några större prov.

Guinea tog sig vidare som grupptvåa efter Ghana. Laget ska inte ha någon chans mot sina namnkunniga motståndare.

Plus:

Elfenbenskusten

Guinea

Tips: 4–0

Angola–Egypten

Få – om någon – tror på Angola. Ska laget skrälla måste Manchester Uniteds giftiga nyförvärv Manucho fortsätta göra mål på alla chanser han får.

Att Egypten är regerande mästare i Afrikanska mästerkapen känns lika konstigt som att Grekland är det i Europa. Men det rika landet i norr har en stark inhemsk liga, spelarna stannar vilket gör dem okända i Europa. En maskin.

Plus:

Angola

Egypten

Tips: 1–1, Egypten avgör i förlängningen

ARTIKELN HANDLAR OM