”Vi tänker inte fega”

Sportbladet träffade supertränaren Guus Hiddink

1 av 3 | Foto: Foto: AP
hyllar zlatan Guus Hiddink är en av världens bästa tränare. För Sportbladet hyllar han – Zlatan. ”Han klarar sig alltid och går att använda i stora klubbar och stora ligor där han får ännu större utmaningar”, säger Hiddink.
FOTBOLL

BELEK. Sverige ställs inte bara mot Ryssland i EM.

Svenska fotbollslandslaget möter också världens kanske främste tränare, Guus Hiddink, 61.

Redan den här veckan visar holländaren prov på sina okonventionella metoder. När andra EM-klara landslag matchar på onsdag har Hiddink dragit med Ryssland till Turkiet på träningsläger.

Sportbladets Michael Wagner träffade Hiddink och snackade Zlatan, Abramovitj och vilken typ av fotboll som ska spelas.

Det är inte lätt att få en intervju med Guus Hiddink.

Inte ens De Telegraaf, där Hiddink är kolumnist, vet säkert hur. Personlige vännen och presschefen för PSV och tidigare australiensiska landslaget, Pedro Salasar, får inte boka in intervjuer.

– Guus har förbjudit mig. Annars skulle jag inte få något annat att göra, säger Salasar.

Personlige rådgivaren Cees van Nieuwenhuizen, ska lägga ett gott ord och hänvisar med ett ”Good luck” till ryska fotbollförbundet.

Men när väl kontakt upprättats med nye presschefen Ilja Kazakov blir det enklare:

– Inga problem. Kom till Turkiet så får du prata med Guus, säger Kazakov.

”Jag söker utmaningar”

Det är inte bara journalister som står i kö till Hiddink.

Klubbar och förbund över hela världen vill ha hans tjänster.

– Jag söker efter utmaningar inom fotbollen nu för tiden, säger han.

Efter att framgångsrikt tränat klassiska storlag som PSV, Real Madrid, Valencia och holländska landslaget slog han in på den vägen 2000.

Sydkorea blev succé för Hiddink, liksom Australien och den här gången är det samma visa med Ryssland.

– VI har en plan där Ryssland ska ha ett väldigt konkurrenskraftigt lag till VM 2010. Just nu ligger vi före i den tidsplanen eftersom vi kvalificerade oss till EM 2008 – visserligen med en del tur.

”Vi” är bland annat förutom arkitekten Hiddink själv även miljardären Roman Abramovitj, som uppges betala en stor del av holländarens lön.

Vilken är Abramovitjs roll i landslaget?

– Han är väldigt engagerad. Han stöttar rysk fotboll på många sätt, bland annat har han sin ungdomsakademi. Men han har ingen direkt inverkan på landslaget. Men jag kan ringa honom när som helst när det gäller saker kring organisationen i rysk fotboll.

Ville han ha dig som tränare i Chelsea?

– Nej. Jag känner folk i Chelsea och vi träffas ibland när jag är i London. Men det är ganska logiskt. Han var en av de som ville att jag skulle vara med och bygga upp rysk fotboll. Han är tillräckligt klok för att inse att det inte skulle vara smart att lyfta mig ur den satsningen efter något år. Då är man tillbaka vid tillfälliga, snabba och ogenomtänkta beslut. Det hade inte varit bra för utvecklingen av rysk fotboll.

Dubbla pass – ingen match

Nästa steg på den ryska fotbollens utveckling inleddes i går när landslaget började EM-uppladdning på allvar.

Men till skillnad från gruppmotståndarna Sverige, Grekland, Spanien och andra EM-klara nationer är det inte ett par träningspass och en match på onsdag som gäller. Ryssland tränar dubbla pass om dagen söndag till onsdag på superlyxiga Cornelia Deluxe Resort i Belek vid turkiska Medelhavskusten.

– Man åstadkommer mer på 5–6 träningspass med spelarna än under en halvhjärtad match. De ryska ligalagen har precis börjat sin försäsong. Spelarna är inte fysiskt förberedda att gå in och spela. Men även om förutsättningarna varit annorlunda hade jag nog hellre valt att träna istället för match, säger Hiddink.

Hur mycket har du börjat titta på EM-motståndarna, som Sverige?

– Jag kommer trappa upp bevakningen på motståndarlagen allt eftersom. Men vi lägger mest fokus på oss själva. Det är en förändringens tid för rysk fotboll som påverkar landslaget. Bara hur vi spelar nu jämfört med förr är en stor skillnad. Det går inte längre att hålla i bollen i ett lågt tempo på egen del av planen, kontrollera spelet och ha två cowboys där framme som kanske kan göra något mål.

– Vi vill förändra spelet till en modernare variant, både för att det är mer underhållande men också för att det ger bättre resultat.

Gillar spelare som vågar

Guus Hiddink tror inte på den defensivinriktade fotboll som exempelvis gjort Grekland framgångsrikt.

– I Ryssland har vi inte så många moderna, väldigt duktiga försvarsspelare. Alltså får vi satsa hårdare på det vi är bra på.

Och det finns fler anledningar till att Hiddink valt den vägen.

– Det handlar om attityden till fotboll. Publikens krav på underhållning kanske inte är likadana i Sverige som i Spanien? Nu blir fotbollen mer global. Dagens spel är inte något spel där man väntar ut motståndarna. Alltså, backar hem och väntar på att motståndaren ska göra misstag.

– Nu provocerar vi misstagen istället och försöker anfalla mer. För vår del innebär det att Ryssland kan åka ur EM snabbare, men hellre det än att fegspela. Det är fritt att välja, men det finns inget att bygga vidare på om man väljer att vara passiv.

Guus Hiddink gillar spelare som vågar, som tänjer på gränserna.

Som Zlatan Ibrahimovic.

– Jag är inte överraskad över hans utveckling. Man såg det tidigt i Ajax, trots han tydliga begränsningar då. Detaljerna i hans spel visade att han är en överlevare.

– Han spelar på gränsen och är lite elak ibland. Det innebär att han alltid klarar sig och går att använda i stora klubbar i stora ligor där han får ännu större utmaningar.

Hur ska ni stoppa honom?

– Om vi försöker stoppa honom får vi problem med andra av era anfallare.

Att ge utrymme för spelartyper som Zlatan ingår i Hiddinks fotbollsfilosofi.

– Jag försöker bedöma spelare, se deras svagheter och styrkor. Så att en spelares svaghet uppvägs av en annan spelares styrka. Vissa spelare måste få veta att de är betjänter åt några av de andra. Får man ihop kombinationerna på rätt sätt får man ut 15 procent mer av varje spelare.

FAKTA

Guus om...

...begränsningen av utländska spelare i ligorna:

– I långa loppet för den nationella fotbollen är det bättre att ha någon regel som begränsar antalet utlänningar. I Ryssland trappar vi ner på antalet utländska spelare år för år.

– Det gör att klubbarna måste satsa mer på sina akademier. Se hur det gått för England. De har negligerat ungdomsverksamheten.

...EM:s grupp D:

– Sverige har erfarna spelare, det är inget oskyldigt lag längre. Det är lite med Sverige som Spanien – många tycker att de borde gå längre i de stora mästerskapen. Spanien är favorit och övriga tre lag gör upp om andra slutspelsplatsen.

...sina egna tränarambitioner:

– Jag ångrar vad jag sa efter tiden i Spanien. Jag sa att jag skulle sluta då och ångrade det. Så länge jag får positiv energi av fotbollen och får människor entusiastiska så fortsätter jag. Jag har förlängt mitt kontrakt med ryska fotbollförbundet till 2010.

...favoritsysselsättningen vid sidan om fotbollen:

– Det blir oerhört mycket fotboll. Jag föreläser en del också. Men när jag får tid, och det inte är vinter och halt, så tar jag fram min Harley-Davidson. Att sätta på sig hjälmen, glida iväg och uppleva det underbara motorljudet är fantastiskt.

...kompisen Ralf Edström:

– Jag sa alltid till honom: ”Ralf, vad är det för fel på din överläpp”? (Om den snusande svensken).

Guus favorit: 4-4-2 – attack

Namn: Guus Hiddink. Ålder: 61 (född 1946). Hemstad: Varsseveld, Holland. Karriär som huvudtränare: PSV Eindhoven 1987–1990. Fenerbahçe 1990–1991. Valencia 1991–1994. Holland 1994–1998. Real Madrid 1998–1999. Real Betis 1999–2000. Sydkorea 2000–2002. PSV Eindhoven 2002–2006. Australien 2005–2006. Ryssland 2006–?

Spelfilosofi

Guus Hiddink gillar attackfotboll. Hans lag spelar oftast 4–4–2, med offensiva yttrar och två defensiva mittfältare centralt.

Främsta meriter:

Ledde sitt Holland till en fjärdeplats i VM 1998. De orangea spelade underbar anfallsfotboll men förlorade mot Brasilien på straffar.

Tog Sydkorea till semifinal i hemma-VM 2002 där Tyskland blev för svårt. Efter den bedriften är Hiddink för evigt älskad av 48 miljoner sydkoreaner.

2006 förde han Australien till landets första VM-slutspel på 32 år. Äventyret slutade i åttondelsfinalen sedan Italien fått en kontroversiell straff i slutminuten.

Han har tränat PSV Eindhoven under två sejourer som resulterat i sex liga- och fyra cuptitlar, dessa kryddas med fina insatser i Champions League. Bäst gick det 2004/05 när laget – i semifinal – förlorade mot Milan. 1988 vann PSV Europacupen (föregångaren till CL) med Hiddink vid rodret.

Kuriosa om Guus:

Under VM 2006 skojade en tidning i Sidney om att införa ”Guus tax” i ett försök att få honom att avstå från att ta jobbet som rysk förbundskapten.

I hans hemstad Varsseveld finns ett ”Guuseum”. Efter succén i VM 2002 åker många sydkoreaner dit på något som kan liknas vid en pilgrimsfärd.

En annan följd av tiden som förbundskapten i Sydkorea är att han åker gratis taxi och flyg i landet.

Precis som vår egen Sven-Göran Eriksson är Hiddink flerspråkig. Engelska, franska, japanska, tyska, spanska och koreanska är några av språken han talar.