Drogba blåst på prestigepriset

Vägrade komma på Årets spelare-galan – straffades av förbundet

Foto: KAMBOU SIA
Kanoute tar emot priset – till Drogbas ilska.
FOTBOLL

Mitt under de pågående Afrikanska mästerskapen rullas nu en jätteskandal upp.

Didier Drogba skulle ha prisats som Årets spelare i Afrika 2007, men efter att ha vägrat att komma på galan gick priset istället till Frederic Kanoute.

– Det afrikanska fotbollsförbundet beslutade sig för att straffa honom på politiska grunder, säger Idriss Diallo, vice president i Elfenbenskusten.

Chelsea-anfallaren Didier Drogba är storstjärna i det Elfenbenskusten som på torsdag möter Egypten i semifinal i Afrikanska mästerskapen och tränaren Gerard Gilis allra viktigaste pusselbit.

Frågan nu är om skandalen som rullas upp runt utnämningen av Årets spelare 2007 kommer att påverka Drogba? Direkt efter 5–0-vinsten i söndags över Guinea tvingades Drogba för första gången bemöta frågor om de märkliga turerna runt utmärkelsen.

Ultimatum: Kom – eller Kanoute får priset

Enligt ledare i Elfenbenskusten hade Drogba röstats fram som vinnare av priset, men efter att ha valt bort galan förra fredagen i Lome, Togo bestämde sig det afrikanska fotbollsförbundet (CAF) för en annan väg.

Drogba ska enligt uppgifter ha upplevt CAF:s linje som ett hot.

– Till slut bestämde jag mig för att inte åka, säger Drogba.

Tajmingen av prisceremonin har redan kritiserats hårt och exempelvis vägrade först Ghana-coachen Claude Le Roy att låta Michael Essien sätta sig i bilen för tretimmarsfärden till Lome.

”Straffas på politiska grunder”

Drogba hänvisade både till det olämpliga i att lämna laget under de viktiga matchförberedelserna inför Guinea-mötet, och även det tunga beskedet att ex-förbundskaptenen Uli Stielkes son avlidit tidigare i veckan.

– Drogba förtjänade det här priset. Han röstades fram av tränarna och förtjänade att få det, säger Gerard Gili.

Tv-bilder har nu kablats ut som visar hur Idriss Diallo, vice president i Elfenbenskusten, i samband med en lagmiddag informerar spelartruppen om förbundets syn på händelsen.

– Enligt den information som vi har fått var Didier etta på listan, men det afrikanska fotbollsförbundet beslutade sig för att straffa honom på politiska grunder, inte sportsliga.

Drogba, som fick priset så sent som 2006, uppges ha störts av agerandet och hotar nu att bojkotta priset i framtiden.