– Sverige slår Grekland i EM

Baxter inte imponerad – trots att hans Finland föll

Foto: Foto: ap
inte i mästarform Grekland vann mot Finland med 2–1, men Finlands förbundskapten Stuart Baxter ser goda chanser för Sverige i EM.
FOTBOLL

NICOSIA. Visserligen en grekisk seger mot Finland.

Men rejält svenskt hopp till EM-premiären.

– Jag skulle definitivt sätta mina pengar på Sverige, säger finske förbundskaptenen Stuart Baxter.

Baxter.

Det blev en märklig match i Nicosia där Grekland mönstrade sin bästa tillgängliga startelva där endast Traianos Dellas och Yourkas Seitaridis var borta på grund av skador. Finland saknade desto fler.

Trots det kunde finländarna skapa flera chanser under den första halvtimmen för att sedan bli i det närmaste utrullade den avslutande kvarten före paus.

Litmanen-mål

I 66:e minuten bröt Alexei Eremenko Jr ett grekiskt uppspel, kontrade och spelade fri Jari Litmanen, som gjorde 1–0.

Minuten efter kvitterade Grekland när Angelos Charisteas nickade in en frispark från vänster. 2–1 gjorde Konstantinos Katsouranis på ett distansskott som studsade lite märkligt förbi finske målvakten Peter Enckelman.

Men trots segern imponerade inte de regerande Europamästarna.

– Det fanns ett väldigt stort utrymme mellan deras mittfältare och försvarare. Jag tror Sverige har en bra chans i EM mot Grekland, säger Malmö FF:s Jonatan Johansson.

– Om man har ett välorganiserat försvarsspel som Sverige så blir det bra ytor för kontringar.

Nye finske förbundskaptenen Stuart Baxter är inne på samma linje.

– Sverige är väl utrustat att besegra Grekland. Det spel som Sverige behärskar, att ligga rätt i positionerna och sedan slå om snabbt med två rörliga forwards, passar Grekland illa.

Jämför det här grekiska laget med det som tog EM-guld.

– Det laget jobbade sig till EM-guldet. De spelade man-man och satsade stenhårt på fasta situationer. Det här är ett mer spelande lag och det kan göra dem svagare. Jag är tveksam till om de är så skickliga på att försvara sig när de tappat bollen, säger Baxter.

– Vi klarar inte att spela lika konsekvent som Sverige. Trots det skapade vi fem bra lägen. Släpper Grekland till det mot Zlatan & Co blir de straffade.

FAKTA

EM-kollen på Grekland

Så spelade Grekland mot Finland

4–3–3, från höger:

Antonis Nikopolidis (46)

Christos Patsatzoglou (46)

Sotiris Kyrgiakos

Paraskevas Antzas

Vassilis Torosidis

Angelos Basinas

Costas Katsouranis

Giorgos Karagounis

Angelos Charisteas

Fanis Gekas (78)

Ioannis Amanatidis (46)

Avbytare: Chrisostomos Michailidis (mv) (46), Panagiotis Lagos (46). Dimitris Salpingidis (46), Nikos Spiropoulos (70), Nikos Lymberopoulos (78)

Det här får vi se upp med:

Fasta situationerna. Rehhagel skickar upp alla sina jättar i straffområdet. Se upp för Kyrgiakos och Charisteas.

Tempoväxlingarna. Grekerna älskar att hålla bollen i ett relativt lågt tempo för att blixtsnabbt slå om med en längre djupledspassning. Det gäller att inte gå bort sig och tjurrusa.

Det här kan vi utnyttja:

Kontra. Både efter att Grekland flyttat upp hela laget efter fasta situationer är de sårbara och även när de trillar boll på mittplanen.

Hålen i backlinjen. Ytterbackarna tar ofta höga positioner och lämnar ytor bakom sig. Perfekt för Elmander, Zlatan, Chippen eller Ljungberg...

Michael Wagner