Mästarna – i bästa LAGET

Sportbladets Erik Niva: Inte bästa spelarna – men Afrikas bästa lag

Foto: AP/GETTY
Segerfesten  Tusentals människor strömmade ut på Kairos gator i går kväll för att fira segern. Mohamed Aboutreika avgjorde matchen för Egypten.
FOTBOLL

Elfenbenskusten hade större stjärnor, Ghana fördel av hemmaplan,

Kamerun ett fysiskt starkare lag.

Lik förbannat är det ett anonymt Egypten som står där som afrikanska mästare – igen.

De hade ju en arabisk Lars Lagerbäck, en offrad ko och ett gäng spelare som är världsmästare i att inte förlora.

Ögonblicket som definierar Egypten kom egentligen redan i de förra mästerskapen.

Förmodligen kommer ni ihåg det.

Drygt tio minuter återstod av semi-finalen mellan hemmafavoriterna och Senegal. 1–1 stod det, och det fanns inget utrymme för ”Faraonernas” förbundskapten Hassan Shehata att begå några misstag.

Vad han gjorde?

Han valde att byta ut Mido, storstjärnan som var lagets överlägset mest populära spelare.

”Prinsen av Kairo” trodde själv inte sina ögon när skylten med hans nummer kom upp, och konfronterade coachen:

– Varför tar du av mig?

Shehata svarade:

– Eftersom jag är tränaren.

– Du är bara en åsna.

– Nej, det är du som är åsnan.

Ordväxlingen var väl inte den värdigaste – och under några sekunder såg det ut som att de två männen skulle börja slåss inför världens kameror – men episoden kom att illustrera ett par saker.

För det första: ”El Mea’alem” Shehata är en coach med fingertoppskänsla. Bara sekunder efter bytet nickade Midos ersättare Amr Zaki in det avgörande målet.

En arabisk Lars Lagerbäck

För det andra: Egypten är ett lag där kollektivet alltid går före individen.

Lagarbete, organisation och kontinuitet är tre av de egyptiska nyckelorden (jo, jag är medveten om att det här får Hassan Shehata att låta som en arabisk Lars Lagerbäck), segervana är ett annat.

Fem av spelarna i den egyptiska start-elvan kommer från Kairo-klubben Al-Ahly. Under knappt ett och ett halvt års tid spelade de 55 matcher utan att förlora en enda. De har satt världsrekord i att inte förlora, och de har tagit med sig den mentaliteten till landslaget.

De afrikanska mästerskapen 2008 har varit en turnering med två ansikten. Det har varit en turnering med många mål och en rad spektakulära matcher – men också en turnering med ihåliga lagbyggen och en bedrövligt förvirrad organisationsstab.

Egypten har utnyttjat bristerna hos de andra lagen, men ignorerat defekterna i arrangemanget.

Kamerun lockades i taktisk fälla

När de först kom till Ghana skulle de egentligen bara mellanlanda i Accra innan de flög vidare till spelorten Kumasi, men det var sent på kvällen och de fick beskedet att deras chartrade plan inte tilläts lyfta i mörker.

Med obefintligt varsel fick det egyptiska följet ordna med en hotellövernattning i Accra. När de sedan återvände till flygplatsen morgonen efter fick de höra att deras plan lyft mot Kumasi – med det kamerunska landslaget ombord.

Ett svagare lag hade kunnat störas av en sådan malör. Egypten bet ihop, samlade sig, körde över Kamerun, offrade en ko, massakrerade Elfenbenskusten och marscherade raka vägen till final. Där gjorde de återigen vad de ville med de där kamerunska lejonen som sades vara otämjbara.

De lockade in dem i en taktisk fälla, och smällde sedan igen buren. De uppträdde disciplinerat, och manövrerade ut motståndare som egentligen borde varit starkare.

De har inte Afrikas bästa spelare – men de har kontinentens bästa lag.

Jag har alltid uppskattat fotbollsspelare som är mer än bara fotbollsspelare, och därför är jag extra glad att Mohamed Aboutreika är hela Egyptens hjälte idag.

Han är inte bara en spelintelligent mittfältare – han är dessutom en tänkande människa. Han har en examen i historia från Kairos universitet, och han har utnyttjat sin stjärnstatus för att kämpa mot fattigdom och hungersnöd.

Efter att han gjort mål mot Sudan i gruppspelet visade Aboutreika upp en t-shirt med parollen: ”Sympati med Gaza”.

I går gick han runt på innerplanen i en annan tröja, en med trycket: ”Egypten – sex gånger afrikanska mästare”.