”Jag brukar skälla ut spelarna på svenska”

Fröjdfeldt om sista mästerskapet: Drömmen
är att gå hela vägen och få döma en EM-final

FOTBOLL

LIMASSOL. Från en sommarljum sandstrand på Cypern till glödheta Ernst Happelstadion i Wien 29 juni.

Peter Fröjdfeldt, 44, vet vad han vill.

– Mitt mål är att döma EM-finalen, säger stjärn-domaren.

uppvärmning Peter Fröjdfeldt och hans domarkollegor laddar upp inför sommarens EM i cypriotiska Limassol.

Sverige, Spanien, Grekland, Ryssland och många andra landslag har börjat uppladdningen inför sommarens EM-slutspel med landskamper och träningsläger.

Detsamma gäller den exklusiva skara om tolv domare som tagits ut till att döma Europamästerskapet.

Peter Fröjdfeldt och domarkollegor samlades i de lyxiga omgivningarna kring hotell Le Meridien Spa&Resort i Limassol för fyra dagars uppladdning inför kommande matcher i Champions League, Uefacupen och EM.

– Vi har gått igenom säsongen så här långt i Champions League, tittat på videoklipp och diskuterat olika matchsituationer, säger Fröjdfeldt samtidigt som han tar en promenad med Sportbladet runt den exklusiva hotellanläggningen.

Mycket intervallträning

Fyradagarssamlingen var också en provstation för att kontrollera formen hos sommarens EM-domare.

Den tidigare klassiska nidbilden av rejält rundlagda domare som inte hängde med i tempot existerar knappast längre.

– Vi tränar på ett helt annorlunda sätt nu, säger Peter Fröjdfeldt. Det fungerar inte längre med att bara ge sig ut i skogen och springa. Många av mina löppass är intervallträning.

Domarnas tidigare konditionstest (2,7 kilometers löpning på tolv minuter) är utbytt mot löpintervaller med 40- respektive 150 metersträckor med förflyttningar mellan ruscherna i lugnare tempo.

– Förr gick det att vara domare att ha kulmage. Det går inte längre, man måste vara en atlet. Snart tränar vi lika mycket som spelarna.

Och nästa steg är proffsdomare i Sverige?

– Som jag har förstått börjar väl förhandlingarna snart. Vi vet inte exakt vilka villkoren blir. Men visst är jag intresserad, speciellt nu när åldersgränsen i allsvenskan tas bort.

Tidigare var högsta åldersgränsen 47 år i Sverige, internationellt finns fortfarande 45-årsgränsen kvar och det gör att 2008 blir Eskilstunabons sista år som domare på internationell toppnivå.

Tycker du att även Uefa borde ta bort åldersgränsen?

– Definitivt. Det går inte att jämföra en 45-åring i dag med en för 20 år sedan. England och Holland har skippat åldersgränserna.

Kroppspråket viktigt

På Cypernlägret har förutom konditionstest även ett språkprov gjorts.

– Det är mest för de nya killarna. Jag gjorde det redan 2001. Vi måste kunna föra oss på engelska under matcherna, men framför allt innan i förberedelserna när man träffar matcharrangörerna.

– På planen är kroppsspråket minst lika viktigt som vad du egentligen säger. Jag brukar skälla på spelarna på svenska. Spelarna förstår inte vad jag säger, men de ser på mig att jag är förbannad. Dessutom kan de inte svara eftersom de inte vet vad jag säger, säger Fröjdfeldt med ett skratt.

Vad är det för kända spelare som du skällt ut på svenska?

– Nja, det vet jag inte om jag vill säga. Jag har nog skällt på de flesta på svenska. När Ljungberg eller Zlatan spelar så händer det ju att man snackar på svenska med dem. Jag skällde på Zlatan någon gång på svenska.

Hur reagerade han?

– Han svarade på svenska. Zlatan var arg på sin motspelare, Touré eller vem det nu var, att det var den andre som spelade ojuste. Då sa jag till Zlatan att fortsätta spela fotboll och skita i vad den andre gjorde.

Faller för åldersgränsen

EM i sommar blir Fröjdfeldts första stora mästerskap, men också hans sista på grund av Uefas åldersgränser.

– Jag satte upp olika delmål med mitt dömande tidigt – om när skulle jag döma superettan, allsvenskan och så vidare. Och så räknade jag när jag skulle tvingas sluta internationellt – 2008. Och då är det ett EM-slutspel.

Vad har du för målsättning i EM?

– Ett delmål är att ta sig vidare från gruppspelet. Vi ska vara garanterade två matcher, om man inte gör bort sig fullständigt i första. Men yttersta drömmen är att gå hela vägen och få döma en EM-final.

Listan med de tolv EM-klara domarna är full av kompetenta namn. Men bland De Bleeckere, Rosetti, Michel och Fröjdfeldt saknas namnen som sticker ut.

Som en Collina, Merk eller Frisk.

Har det inte blivit profillöst efter att Collina slutade?

– Collina var en superambassadör. Alla kände till honom. Men jag vet inte om vi saknar någon som är profilerad på det sättet. Dömandet över lag har lyfts. Det går inte att komma ifrån att domaren som gjort bäst ifrån sig är han som inte har synts i matchen, säger Peter Fröjdfeldt.

Fotnot: Peter Fröjdfeldt, 44, har fått ett nytt fint uppdrag. På onsdag dömer han Celtic-Barcelona i Glasgow.