Uppdraget: rädda Ajax

”Många kommer inte tycka om det jag gör”

Vinnaren VM i Västtyskland, 1974. Holland har slagit Bulgarien med 4–1. Ruud Krol, Wim Jansen och Johan Cruyff firar. Nu är den gamle storspelaren Cruyff tillbaka i sitt hjärtas klubb, Ajax – för att bygga ett vinnande lag.
FOTBOLL

I Barcelona är han redan ”El Salvador” – frälsaren.

Nu ska Johan Cruyff bli ”De redder” i Ajax, den andra klubben i hans hjärta.

–?Ajax är min klubb. Det gör ont i mig när det går dåligt, säger Johan Cruyff, 60.

Foto: AP
Johan Cruyff drog på sig Ajaxtröjan igen för en uppvisningsmatch 1999.

Efter 20 år är Johan Cruyff tillbaka i Ajax igen. Klubben där han gjorde avstamp på en fantastisk karriär. Som den mest kände lärjungen, under totalfotbolls-guden Rinus Michels, skördade Johan Cruyff stora framgångar i Ajax. Han gjorde debut i A-laget 1964. När han lämnade klubben 1973 dog den största av Ajax många storhetstider. Flytten till Barcelona var tillfälligt slutet på en fantastisk kärleksaga, men samtidigt starten på en ny.

När det var bestämt att han skulle flytta var frågan vart? Ärkefienderna Real Madrid och Barcelona jagade båda Cruyff. Valet föll på Barcelona och hans motivering gladde den katalanska publiken.

–?Jag vägrar spela för en klubb som förknippas med diktatorn Franco.

Hans karriär i Barcelona blev inte lika lyckad som i Ajax. På fem år vann laget bara ligan en gång och cupen en gång, men Cruyff var och är älskad i klubben.

Efter en kort sejour i USA flyttade Cruyff hem till Holland och Ajax igen.

Succé i Barcelona

En gång har förhållandet mellan Ajax och Cruyff knakat i fogarna. Efter säsongen 1983 ville inte Ajax förlänga hans kontrakt. Cruyff blev arg och sårad och hämnades genom att skriva på för rivalen Feyenoord. Där blev det succé. Laget vann ligan och cupen under Cruyffs år där.

Två år senare var det gamla grollet glömt och legenden tog plats på tränarbänken i Ajax. Han förde Ajax med en viss Marco van Basten i laget till två ligasegrar och en vinst i cupvinnarcupen.

Efter det tog han över Barcelona och gjorde stor succé även där. Han har hela tiden varit involverad i den spanska superklubben. Han hjälpte Joan Laporta att bli vald till ordförande och han är fortfarande hans rådgivare.

Johan Cruyff bor fortfarande i Barcelona och kommer att pendla till Holland medan han rycker upp sin gamla klubb, med svenskarna Kennedy Bakircioglü och Rasmus Lindgren.

Tar över klubb i kris

Ajax har haft det jobbigt i några år. Ligatiteln har varit på vift sedan 2004. I Champions League har det också varit den ena besvikelsen efter den andra. Strax före jul åkte Ajax dessutom ur Uefa-cupen. I förra veckan satt styrelsen i ett krismöte. Något måste hända och vad gör man?

Ringer Johan Cruyff så klart. Eller så klart var det kanske inte:

–?De vågar inte fråga. Om jag måste, så kommer jag att fixa det här, men jag skulle göra det på ett sätt som många kanske inte tycker om. Det är därför de håller mig på armslängds avstånd, sa Cruyff förra måndagen.

Ska organisera om

24 timmar senare var det klart. Johan Cruyff blev teknisk direktör, man han kommer inte att jobba heltid. Trots det är det en hel del som ska hinnas med:

– Jag ska helt enkelt bara organisera om hela klubben. Ändra den till det bättre, säger Cruyff.

Förklaringen till att han återigen går in i Ajax igen är enkel. Kärleken till den klubb han började i på sin tionde födelsedag är för stor för att se klubben sänkas.

–?Ajax är min klubb och det gör ont i mig när det går dåligt för klubben. När de inte spelar i Champions League. Jag ska göra det bättre, säger Cruyff.

Som tränare till nästa säsong har han värvat Hollands förbundskapten Marco van Basten. Deras historia går långt tillbaka, På Spiros Louis Stadium i Aten skickade van Basten in 1–0 mot Lokomotiv Moskva. Målet räckte för att vinna Cupvinnarcupen 1987.

Valet av adepten som ny Ajax-tränare var enkelt:

–?Marco är som jag. Att vinna är inte nog, man måste spela vacker fotboll. Det tycker jag är fantastiskt.

Han har redan flaggat för att det kan bli nya och hårdare tag i Ajax. Många kommer kanske att vara missnöjda med den nya stilen.

Vägrade spela VM

Johan Cruyff är formad och stöpt i tränarlegenden Rinus Michels totalfotboll. Ett kollektivt system som bygger på att hjälpa varandra. Men Cruyff har aldrig varit rädd att gå sin egen väg.

Han avslutade sin landslagskarriär med att föra Holland genom kvalet till VM i Argentina 1978. Huvudturneringen vägrade han ställa upp i eftersom juntan härjade i landet efter en militärkupp bara två år tidigare. Cruyff ville inte spela i ett land där mord och tortyr var maktredskap.

I holländska landslaget sågs han ofta som en rebell och lite utanför. Han ställde stora krav på sina lagkamrater. Just en titel med landslaget är det Cruyff saknar. VM-finalen 1974 mot Västtyskland (1-2) är ett av de bittrare ögonblicken i karriären. Alla hade Adidas klassiska tröja med tre ränder. Utom Cruyff förstås, han hade en egen deal med Puma och hade bara två ränder på sin tröja.

Under hela sin karriär gick han och motståndarbackarna på motsatt håll. Med sin egen Cruyff-vändning har han lurat backar i alla ligor och cuper.

Johan Cruyff går sin egen väg, men den verkar alltid leda hem till Ajax.

FAKTA

Nio ligaguld som spelare – här är Johan Cruyffs fantastiska karriär

Mannen

Namn: Johan Cruyff. Ålder: 60 år. Landskamper/mål: 48/33. Barn: Jordi, Susila, Chantal. Hustru: Danny Coster.

Spelaren

Liga guld: Ajax: 1966, 1967, 1968, 1970, 1972, 1973, 1982. Barcelona: 1974, Feyenoord: 1984.

Cup-guld: Ajax: 1967, 1970, 1971, 1972, 1983, Barcelona: 1978, Feyenoord: 1984.

Europacupen (Nuvarande Champions League): Ajax: 1971, 1972, 1973.

Europeiska Supercupen: Ajax: 1973.

Intercionentalcupen: Ajax: 1972.

Tränaren

Ligaguld: Barcelona: 1991, 1992, 1993, 1994.

Cup-guld: Ajax: 1986, 1987, Barcelona: 1990.

Europacupen (Nuvarande Champions League): Barcelona: 1992.

Cupvinnarcupen: Ajax: 1987, Barcelona: 1989.

Europeiska Supercupen: Barcelona: 1993.

Spanska supercupen: 1991, 1992, 1994.

Ranking – de bästa spelarna någonsin

Peter Wennman

1) Pelé, Brasilien.

2) Maradona, Argentina.

3) Johan Cruyff, Holland.

4) Zinedine Zidane, Frankrike.

5) Marco van Basten, Holland.

Om Cruyff: Mannen som gav nummer 14 ett ansikte hade ett makalöst steg och ett fullkomligt bekymmerlöst förhållande till bollen i högsta fart. Han stod för elegans och estetisk njutning precis på gränsen till nonchalans. Och han var en uppfinnare, ”Cruyff-finten” dök till exempel upp mot Sverige i VM 1974. Oerhört krävande mot lagkamraterna, väl underrättad om sin egen genialitet.

Jennifer Wegerup

1) Maradona, Argentina.

2) Pelé, Brasilien.

3) Ronaldo, Brasilien.

4) Franz Beckenbauer, Tyskland.

5) Johan Cruyff, Holland.

Om Cruyff: Det är alltid vanskligt att ranka spelare. Platini, Zidane, Ronaldinho, Maldini... Det är så många man vill ha med. Johan Cruyff får plats på min fem i topp för att han var en så komplett spelare. Han hade tekniken och blicken för spelet, kunde både läsa och dirigera det. Han var spelmotor, spelfördelare, stjärna, lagkapten. Dessutom gillar jag hans frispråkighet och stil.

Stefan Alfelt

1) Pelé, Brasilien.

2) Maradona, Argentina.

3) Garrincha, Brasilien.

4) Johan Cruyff, Holland.

5) Alfredo Di Stefano, Argentina.

Om Cruyff: Johann Cruyff symboliserade den holländska totalfotbollen när Ajax och Holland var som allra bäst under första halvan av 1970-talet. Cruyff var helt komplett. Man såg först hans briljanta teknik, otroliga ryck och kliniska målfarlighet men han kunde lika gärna agera som en stabil försvarsspelare när så behövdes.