FREDSMÖTET

Laddat derby tände aldrig till – båda vidare i VM-kvalet

Foto: Foto: GETTY IMAGES
HETT – PÅ FÖRHAND Sydkorea tog emot Nordkorea och möttes i en, på förhand, glödhet match. Än en gång slutade dock grannländernas möte 0–0.
FOTBOLL

Glöm Sverige–Danmark och England–Tyskland.

När Nordkorea möter Sydkorea är det krig – på riktigt.

Men i går gjorde de världens hatmatch till en freds-demonstration.

Mer laddat möte än Nordkorea och Sydkorea få man leta efter. När lagen skulle mötas i mars vägrade nordkoreanerna att hissa den sydkoreanska flaggan. Inte heller deras nationalsång fick spelas i Pyongyang.

Matchen fick flyttas till Kina i stället.

När lagen i går möttes i VM-kvalet var båda länderna klara att gå vidare till nästa runda i kvalet och valde i stället att göra matchen till en fredsdemonstration.

”Inga lätta matcher”

Båda lagen hyllades när de sprang ut och värmde upp, dessutom hade 500 nordkoreanska supportrar släppts in på arenan som tar 55 000.

Nordkorea och Sydkorea ligger tekniskt sett fortfarande i krig. Koreakriget tog slut 1953, men inget av länderna har skrivit på ett fredsavtal och både anser sig ha rätten till hela halvön.

Något krig på planen var det inte direkt. Matchen slutade, precis som den i våras, 0–0 och båda lagen hade svårt att skapa chanser. De båda nationerna har vitt skilda fotbollshistorier. Nordkorea hade sin topp när de slog Italien i VM 1966 och gick till kvartsfinal, Sydkorea hade sin i hemma-VM 2002, när de blev fyra.

Nu är båda lagen klara för nästa steg i kvalet och siktar mot VM.

– Det blir inga lätta matcher i nästa runda och vi har väldigt

lite tid att förbereda oss, säger Sydkoreas tränare Huh Jung-Moo.

I går fotboll – i dag diskuterar länderna kärnvapeninnehav.

FAKTA

LÄGET I VM-KVALET

NORD-, CENTRALAMERIKA & KARIBIEN – 35 LAG

Så går det till:

Tredje rundan: 12 lag är klara för tredje omgången som består av ett gruppspel.

Lagen lottas in i tre grupper. Gruppsegrarna och tvåorna går vidare till den fjärde rundan. Fjärde rundan: De sex lagen möter varandra hemma och borta. De tre främsta går till VM, fyran får kvala mot det lag som slutar femma i det sydamerikanska kvalet.

Totalt antal VM-platser: 3.

(Ett fjärde land kan kvala in.)

EUROPA – 53 LAG

Så går det till:

Lagen har delats in i 9 grupper (8 grupper med 6 lag, 1 grupp med 5). Lagen möter varandra hemma och borta i en serie. Gruppvinnarna går till VM. De åtta bästa grupptvåorna lottas mot varandra. Segraren i dubbelmötet går till VM.

I Sveriges grupp spelar Portugal, Danmark, Ungern, Albanien och Malta.

Totalt antal VM-platser: 13.

ASIEN – 43 LAG

Så går det till:

Fjärde rundan: De 10 lag som är kvar i kvalet delas in i två grupper. I en serie möts de hemma och borta. De två bästa lagen i varje grupp går till VM.

Treorna möter varandra hemma och borta. Segraren i dubbelmötet får möta det bästa laget i det oceaniska kvalet i ett dubbelmöte om en VM-plats.

Totalt antal VM-platser: 4.

(Ett femte land kan kvala in).

OCEANIEN – 10 LAG

Så går det till:

Kvalet är inne i sin slutfas. Fyra lag (Nya Zeeland, Nya Kaledonien, Fiji och Vanuatu) möts i en serie. De två första lagen går vidare till tredje rundan.

Tredje rundan: De två bästa lagen (just nu Nya Zeeland och Nya Kaledonien) möts i ett dubbelmöte. Vinnaren möter det femte bästa laget i det asiatiska kvalet.

Totalt antal VM-platser: 0,5.

(Ett land kan kvala in).

AFRIKA – 53 LAG

Så går det till:

Andra rundan: Just nu är de afrikanska lagen indelade i tolv grupper (3 alternativt fyra lag i varje). Gruppvinnarna och de åtta bästa tvåorna går vidare till kvalets tredje runda. Tredje rundan: De 20 lagen delas in i fem grupper med fyra lag i varje. Gruppvinnarna går till VM.

Totalt antal VM-platser: 5.

(Plus Sydafrika som är direktkvalificerat som värdland.)

SYDAMERIKA – 10 LAG

Så går det till:

Tio lag möter varandra två gånger i en serie. De fyra första lagen är direktkvalificerade till VM. Femman kvalar mot det fjärde bästa laget i det nordamerikanska kvalet.

Totalt antal VM-platser: 4.

(Ett femte land kan kvala in.)

ARTIKELN HANDLAR OM