Polen riskerar slopas som EM-värd – igen

FOTBOLL

Polen riskerar att förlora arrangemanget av fotbolls-EM 2012. Anledningen är att Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och Internationella fotbollsförbundet (Fifa) inte godtar att Polens regering utsett en ny chef för landets fotbollsförbund PZPN.

Foto: AP
Försvarar sig Polens idrottsminister Miroslaw Drzewiecki.

Fifa och Uefa tillåter inte politisk inblandning i nationsförbunden.

”Fifa och Uefa kommer omedelbart börja diskutera vilka åtgärder som ska vidtas angående PZPN och framtiden för polsk fotboll och sedan komma med förslag till mötet som Fifas exekutivkommitté håller i Zürich den 23–24 oktober”, skriver förbunden i ett pressmeddelande.

En åtgärd kan vara att utesluta Polen från all internationell fotboll. Därmed skulle Polen riskera att bli av med värdskapet för EM 2012, som landet har tillsammans med Ukraina.

”Allvarligaste som kan hända”

– Vi kan inte spekulera i vad som ska hände, sade en talesman för Uefa.

– Men det här är det allvarligaste som kan hända och vi är förstås oroade över situationen eftersom Polen är värd för EM 2012.

Styrelsen i PZPN med ordföranden Michal Listkiewicz i spetsen sparkades i måndags av en skiljedomstol på begäran av Polens idrottsministerium i en kampanj mot korruption. I stället utnämndes Robert Zawlocki som administrativ chef.

Fifa och Uefa ser fortfarande den sparkade styrelsen som den legala polska ledningen.

TT