Slaget om Skandinavien

”Vi är bättre än Rosenborg”

Foto: Foto: AP
Rosenborgs svenska tränare Erik Hamrén hoppas att Rosenborg ska visa sig vara starkast i Skandinavien.
FOTBOLL

"Slaget om Skandinavien" handlar inte bara om att slå fast vilket lag som är bäst.

Det handlar om överlevnad i Uefacupen också.

Mycket står på spel för FC Köpenhamn och Rosenborg i Köpenhamn i kväll.

– Vi är bättre än Rosenborg, säger FCK:s norske tränare Ståle Solbakken till Ekstrabladet.

Sverige får sitta på sidlinjen och titta på när Skandinaviens två bästa lag fortsätter tävla internationellt. Men i kväll kan det vara över för åtminstone ett av lagen. FC Köpenhamn och har det klart bästa läget jämfört med Rosenborg. Båda lagen har visserligen bara en poäng var, men danskarna har en match mindre spelad än norrmännen och vid seger i kväll ser det ganska ljust ut inför fortsättningen. Då räcker det med ett kryss i avslutningen borta mot Brugge för att gå vidare.

Såg Aalborg vinna

Rosenborg har bara kvällens match på sig och måste vinna och lagets svenske tränare ser en god möjlighet. Det efter att ha sett sitt gamla lag Aalborg besegra FCK med 3–1 i senaste ligaomgången.

– FCK har varit mycket, mycket stabila i lång tid nu så jag ser det mera som en mindre god dag för dem. FCK brukar inte ge bort så många chanser, men jag hoppas givetvis att de har samma problem i morgon (läs: i kväll), säger Erik Hamrén till Ekstrabladet.

Det som främst talar emot Rosenborg är kanske ändå det faktum att laget sedan länge lagt seriespelet åt sidan samtidigt som det fortsatt i Danmark.

– Det är självklart bättre att spela match varje helg, men sådan är verkligenheten och vi ska försöka göra vårat allra bästa, säger han.

Stor prestige

En svensk tränar Rosenborg och en norrmann tränar FC Köpenhamn. Ståle Solbakken förlorade i fjol duellen i ligan mot Erik Hamrén som då ledde Aalborg till mästerskapet. Nu är FCK trea i ligan, två poäng bakom Bröndby.

– Rosenborg är historiskt sett, med sina 12 eller 13 mästerskap i streck och runt 10 stycken kvalificeringar till Champions League, i en annan liga än oss. Men det kan du inte använda, vi lever ju i nutiden. Jag menar att vi har varit bättre och mer stabila än Rosenberg de senaste åren, säger Solbakken till tidningen.

Att matchen betyder stor prestige råder det inget tvivel om och det gäller i båda länderna.

– Det här är slaget om Norden, det kan inte finnas några tivel om. Jag förväntar mig att vi vinner. Vi är säkra på att Rosenborg kommer att gå för seger vilket betyder att de inte kan spela så avvaktande. Det ger våran offensiv en chanser. Jag tycker också generellt att vi är bättre än Rosenborg, säger FCK:s ordförande Flemming Østergaard till Ekstrabladet.

FAKTA

Svenskarna i FCK och RBK

FC Köpenhamns svenskar

Peter Larsson (b)

Mikael Antonsson (b)

Oscar Wendt (b)

Rosenborgs svenskar

Mikael Lustig (b)

Mikael Dorsin (b)

John Pelu (f)