”Det är svårt att klaga”

Per Nilsson krigar för en plats i succélaget

FOTBOLL

Inte ens Per Nilsson kan förkara fenomenet TSG 1899 Hoffenheim.

Men inför den största matchen i klubbens historia försöker svenske mittbacken.

– Vårat lag är fullt av spelare av internationellt snitt, säger han till sportbladet.se

Foto: Bildbyrån

Per Nilsson lämnade Odd Grenland för ett lag i den tyska andraligan och många skakade på huvudet. Visserligen fanns där pengar tack vare miljardären Dietmar Hopp som hade som målsättning att laget skulle vara upp i Bundesliga till 2010. Så länge behövde man inte vänta. Redan under Nilssons första år i klubben gick laget upp i högstaligan och nu leder de densamma. Per Nilsson hade rätt, men succén har kostat på och sedan åtta matcher är han petad.

– Vi gjorde en sämre match borta mot Werder Bremen (förlust 5–4) och då ville tränaren ändra. Samtidigt blev jag skadad, men det var inte för att jag blev skadad som jag petades. Sedan har vi vunnit sju av åtta matcher och då är det svårt att klaga på att man inte får spela även om det givetvis är tråkigt, säger Nilsson.

Femma inte nog

Ja, laget låg som nykomling på femte plats trots den där förlusten mot Werder. Då petades Nilsson och har alltså inte kunnat slå sig in i laget tack vare den fantastiska succé som nykomlingen upplevt som innebär att de nu leder Bundesliga tre poäng före kvällens motståndare Bayern München.

– Man kan ju tycka att en femteplats är helt okej för en nykomling, men som sagt. Det är svårt att klaga. Det enda jag kan göra är att träna hårt, bita ihop och ta chansen när den dyker upp, slår Nilsson fast.

Bänken igen

Han räknar med att sitta på bänken ikväll också om inget oförutsätt inträffar. Ändå ser han fram emot matchen. En match som egentigen är helt osannolik att TSG 1899 Hoffenheim ska spela. Bara att laget är i Bundesliga är otroligt, men nu väntar alltså seriefinal borta mot de europeiska jättarna Bayern München. Resan laget genomgått är oöverträffad och svår att förklara, till och med för en som finns mitt i alltihopa och som varit med ända sedan 2 Bundesliga.

– Vi visste att vi hade ett bra lag, men att det skulle gå såhär fort det hade nog ingen trott. Förklaring? Tja, det är svårt. Spelarna som finns här har scoutats otroligt bra. Det var inte spelare för andraligan utan spelare som skulle klara av spel i Bundesliga. Spelare av internationellt snitt. Vi har en nigerian i laget (Chinedu Ogbuke Obasi) som är den bäste jag någonsin spelat med. Han kanske inte gör så mycket mål, men han kan göra helt otroliga saker på planen och under träningarna, säger Per Nilsson.

Leder skytteligan

På planen förklaras framgångarna kanske främst av den offensivlusta som nykomlingen visar upp. 40 mål på 15 matcher talar sitt tydliga språk och det är i den offensiva linjen som Per Nilsson hittar det tydligaste beviset på hur snabbt det kan svänga i fotbollsvärlden och att man aldrig ska ge upp. Där härjar nämligen Vedad Ibisevic som med sina 17 fullträffar är hela sex mål före tvåorna i skytteligan, Wolfsburgs Grafite och Bayer Leverkusens Patrick Helmes.

– När vi spelade i tvåan förra året så spelade han kanske en tredjedel av matcherna. Nu är han given och klubbar som Manchester United och Chelsea vill köpa honom.

Vad säger tränaren till dig om din situation?

– Vi har haft ett par snack och han säger att han tycker att det är tråkigt att han måste ställa mig utanför laget eftersom han vet hur duktig jag är. Samtidigt så säger han att jag kommer att få chanser, att det kommer skador och avstängningar och då gäller det att ta vara på dem. Helt plötsligt kanske det är jag som spelar åtta matcher i rad och vinner sju.

Någon frysbox har Nilsson definitivt inte hamnat i. Han har hög status i sensationslaget och har tidigare visat att han håller på hög nivå.

– Jag blev utsedd till vice lagkapten av spelarna och har varit kapten i de flesta matcher jag har spelat. Jag tycker själv att jag har utvecklats mycket. Och det är inget att gnälla över. Vi har en oerhört hård konkurrens här.

Vad tror du om era chanser mot Bayern München?

– Det kommer givetvis att bli oerhört tufft, men vi tänker inte be om ursäkt. Kan vi spela som tidigare så har vi helt klart en möjlighet att få med oss poäng. Bayern är favoriter och de har nog inte så stor respekt för oss. De räknar nog med att vinna.

Nyckeln till framgång?

– Det handlar mycket om att få stopp på (Franck) Ribéry. Lyckas vi med det så har vi kommit en bra bit på vägen.