Opererad i morse

Ljungberg: Nu kan jag få en hel säsong

Fredrik Ljungberg. FOTO: LINA BOSTRÖM-EINARSSON
FOTBOLL

Fredrik Ljungberg höftopererades i natt.

Efter flera års problem med lårens baksidor var det först i Seattle Sounders man fann lösningen.

– Sounders är en oerhört professionell klubb. Nu kan jag få en hel säsong, hälsar en nöjd Ljungberg till Sportbladet.

Henrik Larsson, Anja Pärson, Pernilla Wiberg ... den världsberömda Steadmankliniken i Vail, Colorado har räddat flera svenska idrottsstjärnors karriärer.

I natt var det dags för ännu en då Fredrik Ljungberg, 31, opererades i höften. Det amerikanska läkarna har funnit det inga engelska (eller för den delen svenska) doktorer kommit på: orsaken till alla de problem Ljungberg haft med lårens baksidor de senaste två–tre åren.

”Jag är jätteglad”

Orsaken till Ljungbergs ständiga känningar i baksidorna sitter helt enkelt i höften och i går

genomförde kirurgen Marc Philippon en operation.

– Vi har reparerat den skadade broskringen, på höftbenet, och skurit bort en väldigt liten del av benet där höften möter lårbenet. Det har vi gjort för att ta bort

slitageskadorna, säger klubbens manager Adrian Hanauer.

Ljungberg är mycket nöjd med att äntligen få bli av med sina problem.

– Jag är jätteglad över att jag har gjort den här operationen nu. Nu kan jag få en hel säsong, säger han till Sportbladet genom sin agent Claes Elefalk.

Målet: premiären

Operationen har en rehabperiod på 10–12 veckor och målet nu är att Ljungberg ska kunna debutera för sin nya klubb i ligapremiären den 19 mars mot New York Red Bulls.

Rehabiliteringen inleds omedelbart och Ljungberg kommer att fira jul i Vail för att sedan resa ”hem” till London i mellandagarna.

– De har den bästa rehaben som finns där borta. Fredrik kommer sedan att köra sitt rehabprogram i England de första veckorna.

– Men så fort han kan börja springa kommer han att åka över till Seattle för att få vara med laget, säger Elefalk.

FAKTA

Ljungbergs höftproblem

2002: Behandlades med värme, laser och massage för sin onda höft. När övriga spelare i landslaget laddade för åttondelsfinalen i VM mot Senegal fick Ljungberg kämpa för att över huvud taget kunna gå. Arsenal-mittfältaren opererades av Englands ledande experter den 6 juli och missade totalt tre månader av fotboll.

2005: På våren fick Ljungberg på nytt problem med sin skadedrabbade höft. Han missade flera matcher i ligaspurten. När Arsenal spelade final i FA-cupen var svensken tillbaka i spel, men fick börja på bänken.

2006: Inför VM var det dags att lägga sig på operationsbordet på nytt. Den här gången var skadan inte lika allvarlig och Ljungberg var Sveriges kanske bäste spelare i mästerskapet.

ARTIKELN HANDLAR OM