Dunga pressas att ta ut Amauri

Italien vill också ha honom

Foto: Reuters
Juventus Amauri firar efter ett mål.
FOTBOLL

I februari möts Brasilien och Italien i en landskamp.

Då kommer Amauri Carvalho de Oliveira, 28, med all sannolikhet spela.

Frågan är bara om det blir för Brasilien eller för Italien?

– Jag är beredd att kalla honom, säger Brasiliens förbundskapten Dunga.

Han har gjort succé i Juventus under höstsäsongen. Med elva fullträffar och i övrigt stort spel har Amauri tagit ytterligare ett steg i sin karriär och nu tycker folk i Brasilien att han är värd en chans i landslaget. Hans agent har tryckt på och menat att Amauri kommer att spela för Brasilien om han är garanterad en plats i startelvan. Det har väckt ont blod hos förbundskapten Carlos Dunga.

– En spelares representant kan inte komma med sådana krav. Folk som känner mig är medvetna om att sådana utalanden gör mig galen, säger Dunga till Gazzetta dello Sport.

Lippi imponerad

Nu kan han dock tvingas ta ut Amauri i landslaget trots allt. Om han inte vill förlora möjligheten att ta ut 28-åringen överhuvudtaget. Anfallaren kommer nämligen att få ett italienskt pass efter nyår och italienska röster har höjts för att han ska spela med världsmästarna i stället för det Brasilien där han är född. Amauri har spelat nästan hela sitt professionella liv i just Italien och förbundskapten Marcello Lippi är imponerad av anfallaren.

– När det där går igenom (passet) så ska jag tänka på att spela med Amauri i landslaget, har Lippi sagt.

Råd av Cesar

Dunga är därmed under press att välja Amauri. Inte minst från folket på hemmaplan. Som legenden Zico som inte vill se Amauri klädd i azzurblått

– Han är från Brasilien. Vad väntar vi på? Dunga måste plocka ut honom, säger han.

Det är uppenbart att förbundskaptenen inte är helt tillfreds med situationen.

– Julio Cesar (Inters målvakt) ringde mig och föreslog att jag skulle ta ut Juventus-anfallaren. Man kan lita på Julio, men... Jag är beredd att ta ut honom så länge han inte förväntar sig en plats i startelvan. Hans agent måste sluta säg att han bara kommer att spela för Brasilien om han är garanterad en plats i elvan.

Brasilien eller Italien

Dunga fortsätter.

– Inte ens Pele kunde förvänta sig en plats i startelvan. Ja, Pele. Det finns tydliga regler i mitt landslag. Amauri borde fråga Kaka och Ronaldinho om reglerna. Jag tar ut spelarna och bestämmer vem som ska spela. Kaka och Ronaldinho har accepterat reglerna, säger han.

Återstår således att se vilken tröja Amauri Carvalho de Oliveira bär när Brasilien och Italien möts i februari.