Tappade synen – vägrad byte

Skallad och sparkad i huvudet – fick hjärnskakning: ”Trodde nacken gick”

FOTBOLL

Skallningen gav honom hjärnskakning.

Sparken i pannan gjorde att synen försvann.

Men svenske Elias Storm fick inte bli utbytt från sitt Haugesund – trots att huvudet sprängde och han inte ens kunde skilja lagen åt.

TVINGADES SPELA Elias Storm fick inte byta trots hjärnskakning.

Mittbacken Elias Storm, 29, hade en lugn första halvlek när hans Haugesund i söndags mötte Hødd i norska andradivisionen. Sedan smällde det till två gånger på tio minuter.

– Vi fick hörna i sextionde minuten. Jag backade ut för att skarva in den, men möttes av massa andra spelare. En skallade mig hårt i sidan. Det blev en bra smäll, jag trodde att nacken gick också, berättar Storm.

Helt omtöcknad leddes Storm ut till sidlinjen för att få en ispåse mot huvudet. En minut senare linkade han in på planen igen, nu med bultande skalle och flimrande syn.

Det höll i tio minuter.

– En boll studsade över den andra mittbacken, så jag var tvungen att kasta mig och nicka undan den. Då sparkade deras anfallare mig i i huvudet, säger han.

Vädjade om byte

Den andra smällen förstörde synen totalt. Elias fick svårt att skilja motståndarnas blåvita dräkter från sina egna vitblåa. Och resultattavlan var så suddig att han varken kunde uppfatta tiden eller att det stod 1–1.

– När jag inte såg någonting var det ingen idé att vara kvar. Jag ropade ut och visade tecknet att bli utbytt, men vi har haft så många skador så de ville ha mig kvar på planen, säger han.

Haugesunds tränare Rune Skarsfjord kunde inte undgå att se smällarna, men förstod inte hur illa de tog.

– Jag såg inte att han kommunicerade med bänken. Hade han tydligare berättat hade vi bytt ut honom, säger Skarsfjord.

Men borde ni inte se att er ena mittback var närmast blind?

– Jo, men Elias är en vinnarskalle. Han är en tuffing som valde att spela vidare för att vinna.

Kunde inte resa sig

Haugesund vann också matchen med 2–1 till slut. Elias spelade 90 minuter, men insatsen kostade massvis på hans kropp. I två dygn kunde han inte resa sig ur sängen, i onsdags gjorde det fortfarande ont i ögonen att vistas i solljus.

I går kom svaret på magnetröntgen, det visade att han har en hjärnskakning från första smällen. Ändå försöker Elias i dag jogga och provnicka ett par bollar.

– Jag har några bra bulor i huvudet, men alla hoppas att jag ska spela redan på söndag. Jag ska ge det en ärlig chans, säger han.

FAKTA

SPELAT I DIF

Namn: Elias Storm. Ålder: 29 år. Klubb: Haugesund. Tidigare

klubbar: Älvsjö, Djurgården, Sundsvall, Örgryte, Messiniakos.

SÅ UPPSTÅR EN HJÄRNSKAKNING

Blodådrorna mellan blodledaren och hjärnan sträcks och brister. Blödning uppstår. Blödningen fyller hålrummet och hjärnan buktar in.